Борисов за Голяма Богородица: Василев и Петков изсмукаха през посредници по 150 млн. на месец (на живо)

В Кюстендил за Голяма Богородица е лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов. Днес в града ще бъде осветен с литургия обновеният централен храм „Успение Богородично“. С него са бившите депутати от ГЕРБ Христо Терзийски и Десислава Атанасова.

Литургията беше бъде оглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, Викариен на Негово Светейшество патриарх Неофит.

За ремонтите, които продължиха около година, бяха отпуснати от кабинета „Борисов“  през февруари миналата година 1 036 552 лв.

След литургията кметът на града Петър Паунов разходи Борисов, за да му покаже как са текли ремонтните дейности. По пътя, а и в самия храм, те бяха спирани от хора, които искаха да се снимат и да говорят с лидера на ГЕРБ. Самият Борисов пък коментира, че за

6 месеца през посредници Асен Василев и Кирил Петков са изсмукали общо 2 млрд. лева

„Ние имаме ясна позиция – Асен Василев, Кирил Петков с посредници от април досега изсмукаха от държавата стотици милиони при действащ договор с Газпром на 260 лева. Изсмукаха огромни пари. Колегите от „Да, България“, които са честни хора, се подведоха и започнаха да правят „спонтанни“ протести, за да не се върне „Газпром“. И затова се провалиха. Защото са „“спонтанни. Чакайте бе, 6 месеца, близо 150 млн. лева на месец откраднаха чрез посредници. Ако и този път българите са наивни, и Господ няма да ги спаси. Разбирате ли какво правеха досега? Спряха договора с „Газпром“. Само че това беше изгодно за „Газпром“, защото на търга от оня ден го продава на 321 лева за България, а не на 260 лева. Хайдуците около Асен Василев за 6 месеца ви измамиха, събраха ви парите. Завчера служебното правителство даде 800 млн. лева заем, за да изкупят пак руския газ. И когато Асен Василев видя, че индустрията, бизнесът всичко фалира, каза, че може и да се вземе. Не случайно вчера каза, че има и идеологически различия с Да, България. Аз съм убеден в това, защото Да, България са всичко друго, но не и руски ориентирани“, заяви Борисов. Той заяви също, че

тази кражба ще продължи и другата година.

“ В момента е заключителната фаза на Кирил и Асен да откраднат милиард. Второ – кражбата ще продължи и догодина. За месеците, в които ние сме изкупили същия този руски газ чрез посредниците на 60% по-скъпа цена, вие журналистите тиражирахте Лена Бориславова „Четири пъти по-евтин газ“. Защо не тиражирате сега това? Не сте ли виновни, че не проверихте. Всички сме виновни. С този форсмажорен договор „Газпром“ ще ни осъди. Около 800 милиона евро ще ни осъди, защото Асен Василев така са се месили с Петков, че да може да ни осъди. Единственото правилно решение тука е – 100% диверсификация от „Газпром“. ГЕРБ сме категорични за това. Има сто начина да се докара газ. Стига държавата да не продължава да налива милиарди. Само оня ден – 800 милиона за посредници. С една дума –

истински вярвам, че здравият разум в България ще се върне на тези избори.

Всички казват: „Трябва да продължите“. Ами колко храмове и манастири бяха построени и ремонтирани. Като гледам „Струма“ сега – спряха я и нея. Спряха „Хемус“, спряха Търново. Година и половина нищо. Само за догодина, по мои груби сметки, при нула капиталови разходи няма да им стигнат 5 милиарда. Плюс тези, които сега дадоха – 6. Плюс тези, които още ги няма по Плана за възстановяване. И вие ме питате за коалиция. Тук става въпрос дали държавата може да бъде извадена от хаоса и разрухата“, каза още той.

Той обяви, че в ГЕРБ са категорично за 100% диверсификация от „Газпром”.

Според Борисов има сто начина да се докара газ, но е важно държавата да не продължава да налива милиарди за посредници.

Ако махнат Киро и Асен, ПП-тата стават много приятна партия

и може да се коалираме, ако ДБ махнат някой и БСП махнат някой, ние сме се махнали, година и половина не управляваме, но къде са парите, попита Борисов, отговаряйки на въпрос на медии.

Централният кюстендилски храм „Успение Богородично“ е изграден през 1816 год. Преди десетина години колоните вътре подадоха, получиха се обрушавания по стенописите, течове по покрива. Наложи се местна строителна фирма да монтира спешно скеле вътре, за да укрепи колоните. Средства не бяха осигурени – макар, че настоятелството на храма и Общината имаха амбиции ремонтите да станат за 200-годишнината на храма, през 2016 г. Но не стана.

Едва сега, на 15.08. 2022 г., когато  Св. православна Църква отбелязва празника Успение Богородично, който е и престолен празник на централния храм на Кюстендил, с  благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит на този ден ще бъде извършено обновлението на храма. Св. Литургия ще оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, в съслужение с Архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, духовници от околията и гости.  А още в неделя след обяд десетки искаха да влязат и да видят обновленията в храма и да запалят свещ.

Очаквайте подробности!

 

- реклама -
gerb – 728×90 – 2022