Борисов Израел тероризъм Балкани

Борисов в Израел: България е модел за етническа толерантност – Снимки, Видео

България показва модел за етническа толерантност. За това как може християните и мюсюлманите, а и другите религии, да живеят добре.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на 18-тата годишна Световна конференция на Международния институт по контратероризъм в гр. Херцлия Питуах, предаде специалният пратеник на FN Петрина Василева.

„Заради многовековното робство в страните от Западните Балкани има много насложени исторически мъки, събития и варварства“, коментира той. „Трябва да съумеем да убедим приятелите и сънародниците си, че надали има религия, която да подклажда това да убиваш невинни хора“, обяви Бойко Борисов.

„Когато Западните Балкани са в „задния двор“, бързо стават жертва на войни, етнически прочиствания и връщащи се бойци от войни“, посочи премиерът. „От барутен погреб Балканите могат да станат добро място за живеене“, заяви Бойко Борисов. Той обясни, че по темата за тероризма сме изправени пред нови и непознати предизвикателства, което изисква нови политики и приоритети в международните отношения.

„Необходимо е да обединим усилията си в областта на противодействието и пропагандирането на тероризма.

България като страна-членка на НАТО и ЕС и като външна граница на Съюза, полага неимоверни усилия да противодейства на разпространението на радикални идеи“.

Премиерът Борисов подчерта, че не само специални, но и успешни се оказват мерките на страната ни за спиране на придвижването на членове на терористични организации към Европа.

Българският министър-председател заяви, че по времето на българското председателство на Съвета на ЕС са набелязани конкретни практически мерки за противодействие на чуждестранните бойци.

„В контекста на географското положение и европейската перспектива на страните от Западните Балкани, мерките ще имат положително влияние и върху страните от региона“, каза още премиерът Борисов.

„Подобряването на цялостното ниво на сигурност в Европейския съюз ще рефлектира положително и върху съседните райони като Западните Балкани и Близкия Изток“, каза още по време на форума Борисов.

Българският премиер посочи, че светът се променя извън очакванията и желанията.

„Изправени сме пред нови и непознати досега предизвикателства, повечето съвсем различни от тези, с които се сблъскахме доскоро“, допълни Борисов и добави, че това изисква нови политики и приоритети в международните отношения. Според него са необходими актуализирани определения на понятия, които да определят новите явления. Спецификата на тази тема обаче изисква да се отчетат и редица особености, свързани преди всичко с практиката и международното и национално право, както и отраженията върху сигурността. Затова намирането на баланс е сериозно предизвикателство.

Според него понятието „граници“ все повече губи първичното си значение, защото виртуалното пространство е дало неподозиран достъп на всеки, независимо от това къде се намира. Той посочи, че всяка една държава е изправена пред рисковете на тероризма, независимо от региона и континента, в който се намира.

Пред участниците в Международната конференция Бойко Борисов припомни, че израелският и българският народ заедно преживяха атентата в Бургас през лятото на 2012 г.

„Той се осъществи на българска територия, но срещу израелски граждани и показа, че терористичната заплаха не признава държавността и границите между тях. Това трагично събитие доведе извеждане на преден план необходимостта от допълнително укрепване на капацитета и координацията между институциите и от засилване на взаимодействието с всички международни партньори и особено с Израел“, каза още българският министър-председател. Бойко Борисов допълни, че всяка страна е длъжна да следи обществените процеси, за да знае как най-точно и навреме да противодейства на всеки опит за навлизане на деструктивни фактори и идеи.

По-рано през деня Борисов има кратка среща с президента на Интердисциплинарния институт в Херцелия проф. Уриел Райхман, основателят и изпълнителен директор на Международния институт по контра-тероризъм проф. Боаз Ганор, бившият директор на МОСАД Шабтай Шавит

- реклама -