Борисов в Брюксел: Сигурността на външните граници на ЕС трябва да бъде поделена между държавите членки

„В Брюксел с премиера на Нидерландия Mark Rutte разговаряхме за необходимостта от единни и координирани действия на европейските държави в отговор на глобалните предизвикателства, пред които сме изправени. Пандемията и конфликтите около нас категорично ни показаха колко е важно многостранното сътрудничество, защото нито една страна не може да се справи сама с проблемите. България винаги е участвала в намирането на устойчиви и работещи общи европейски решения“. Това написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук към снимка с нидерландския премиер Марк Рюте. Борисов е в Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет.

Минути по-късно премиерът сподели и публикация със снимка, на която разговаря с австрийския канцлер Себастиан Курц:

„България остава силно ангажирана със своите задължения да осигурява сигурността на външните граници на Европейския съюз. В това уверих австрийския канцлер Sebastian Kurz преди началото на заседанието на Европейския съвет като подчертах значението на баланса между отговорност и солидарност по темата за миграцията. Тази тежест следва да бъде справедливо поделена с всички държави членки от една страна, а от друга – да се търси и подкрепата на трети страни, които също носят отговорност в управлението на миграцията. Европейските мерки ще имат успех, само ако са част от всеобщ и добре балансиран единен подход на ЕС с фокус адекватна подкрепа към държавите на предна линия“, написа премиерът.

Преди началото на заседанието Борисов заговаря с Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

“ Уроците, които извлякохме от кризата с коронавируса, ще ни послужат да разработим механизми за реакция, така че да гарантираме функционирането на Единния европейски пазар, който е с огромно значение за икономиките и благосъстоянието на държавите членки на Европейския съюз.“, написа премиерът след срещата. Пред двамата той е изразил своята увереност, че ще намерим баланс, който да позволи европейската икономика да продължи да бъде отворена и същевременно ще подсили суверенитета й, постигайки стратегическа автономност на ЕС.
- реклама -