Борисов в Брюксел: Прогнозите са Европа да излезе от пандемията най-рано през август

„Прогнозите в Брюксел са за излизане от пандемията през септември-октомври следващата година. И това при условие, че 70% от хората в ЕС се ваксинират.“ Това каза премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел на заседанието на Европейския съвет.

„Няма приказка за отваряне на Европа до края на март. Очаква се трета вълна и много тежки рестрикции“, каза премиерът.

„Много внимателно трябва да следим мерките. Да внимаваме в баланса при натоварването в болниците.“, каза Борисов. Той отбеляза като положителна тенденцията броят на оздравелите да е колкото този на новозаразените. Той подчерт, чене трябва да очакваме пандемията да приключи за Коледа. И препоръча празниците да се прекарат в много тесен семеен кръг.

По думите му, ако ваксините дойдат преди Нова година, ние сме готови с логистиката и можем веднага да ги доставим у нас.

„Никога нямаше да можем да се разберем между държавите-членки за ваксините, ако не беше Урсула фон дер Лайен. Тя свърши много работа“, добави той.

„Изключително важно е да намерим общи пътища, за да си уеднаквяваме позициите и да не възпрепятстваме хората. Бързите антигенни тестове могат да бъдат в услуга на бизнеса и за бързи придвижвания между държавите, уточни премиерът.

„Разговарях с абсолютно всички колеги, за да чуя самите те какво мислят. Всичко са притеснени от срива на БВП на ЕС“, каза още Борисов.

- реклама -