Борисов в Атина: България и Гърция стават основен енергиен хъб (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Гърция, където заедно с министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис присъстваха на официална церемония, на която „Булгартрансгаз“ стана равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис.

Подписването на днешното споразумение ще позволи България да се възползва в пълна степен от новите възможности, които доставките на втечнен природен газ предлагат. В началото на настоящата година „Булгартрансгаз“ ЕАД сключи предварителен договор за закупуването на 20% от акционерния капитал на „Газтрейд“ С.А. След като днес документите бъдат финализирани, страната ни ще има реално участие в проекта и съществен принос за възможността втечнен природен газ да бъде доставян от различни източници, включително от САЩ, Катар, Израел и др.

„Днес правим история.“, написа премиерът във Фейсбук.

Участието на страната ни в проекта за втечнен газ до Александруполис е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки не само за България, но и за целия регион.

Показателно е, че Булгаргаз вече е резервирал количества природен газ за период от десет години. Проектът допринася за реализиране на цялостната концепция за Газов хъб „Балкан“, която предвижда чрез изграждане и развитие на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа. Терминалът до Александруполис е в синергия с други инфраструктурни проекти в региона като например интерконектора Гърция–България и разширението на подземното газово хранилище „Чирен“.

 

- реклама -