Борисов: „Турски поток” и газовата тръба с Гърция трябва да се строят паралелно, вървим в посока „Български поток“- ВИДЕО

Досега всички условия са били необвързващи, сега обаче се отива на трета фаза, която вече е обвързваща. Това каза премиерът Бойко Борисов на летище София по повод съобщението, че „Газпром“ проявява интерес и ще участва в третата, обвързваща фаза на пазарния тест на т.нар. втора тръба от „Турски поток“.

С днешната позиция на „Газпром“ се върви в посока за т. нар. „Български поток“, който ще премине през наша територия, заяви премиерът Борисов. За да се премине към третата фаза, българският държавен регулатор трябва да одобри предложението.

България трябва спешно да изпълни изискванията и сроковете по строежа на „Турски поток”, тъй като от него зависят и други страни, коментира още Борисов след завръщането си от Мароко.

Премиерът уточни, че втората тръба на „Турски поток” и строежът на газовата връзка с Гърция трябва да вървят паралелно, така че да можем да си осигурим повече източници.

Министър-председателят напомни, че проектите са съгласувани с Европейската комисия. „Спазваме всички европейски правила при реализацията на концепцията за газоразпределителен център „Балкан“, каза Борисов.

Премиерът подчерта още, че България си е свършила всички ангажименти. „Това не е само български интерес, зад нас чакат и сърбите, и унгарците, и австрийците, но понеже ние сме на входа, трябва да свършим най-много работа“, поясни Бойко Борисов. Министър-председателят посочи, че българският интерес изисква ускоряването на интерконектора с Гърция и изрази надежда в първите месеци на годината строителството да започне.

Премиерът Бойко Борисов припомни, че проектът „Южен поток“ беше спрян в мандата на БСП. „И причината е корупция – корупционните схеми в обществените поръчки. Затова беше спрян. Това е, което ние тихичко, без да шумим, построихме, без да говорим, реверсивната ни връзка от Турция до Лозенец, Сливенско, която открихме с турския енергиен министър през август. Ние стъпчица по стъпчица много внимателно си подготвихме, че когато и другите кажат – „и ние искаме“, ние да сме готови, уточни още министър-председателят.

Министър-председателят не очаква вътрешнополитическа атака по отношение на „Турски поток”.

„Газпром“ внимателно следи развитието на проекта по разширението на националната газопреносна мрежа на България, която се реализира от „Булгартрансгаз“ в участъка от българо-турската до българо-сръбската граница. Компанията е заинтересована от реализацията на проекта и очаква 3 фаза от конкурса“, се казва в официалното съобщение на руската корпорация, цитирано от агенция ТАСС. Това означава, че втората тръба да Турски поток ще премине през България. Това обяви на извънреден брифинг в парламента енергийният министър Теменужка Петкова.

- реклама -