Ципрас

Борисов и Ципрас обсъдиха мигрантската криза (СНИМКИ)

Българският премиер Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас обмениха опит за справяне с мигрантския натиск по граница, предаде от Кавала репортер на Flashnews.

Основната тема, която двамата министър-председатели обсъждат на официалната вечеря, е именно мигрантската криза.

Срещата е част от програмата на работното посещение на премиера Борисов в Кавала.

„На официалната вечеря в град Кавала с министър-председателя на Република Гърция Алексис Ципрас обменихме опит за справяне с мигрантския натиск по границата. Обсъдихме още и темите за икономика и газовия хъб. Още един вход за газ, означава повече конкуренция. А повече конкуренция, означава по-добри цени. Нашата цел е диверсификация на газовите потоци и доставки“. Това написа премиерът Бойко Борисов в официалния си профил във Фейсбук след официалната вечеря.

„Утре предстои подписването на Меморандум за разбирателство между България и Гърция за развитието на железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе““, пише още премиерът.

Утре двете страни ще подпишат Меморандум за развитието на железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“.

Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление на коридора от двете държави. Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа.

Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик.

С изграждането на коридора ще се постигне пълна мултимодалност чрез комбиниране на пътен, железопътен, воден и речен транспорт. Проектът е с висока добавена стойност, като се очаква да привлече големи инвеститори от Близкия и Средния Изток, Китай, Русия и други големи пазари.

Меморандумът ще бъде подписан от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и от гръцкия министър на инфраструктурата, транспорта и мрежите Христос Спирдзис.

- реклама -