Газпром цени доставки газ становище ЕК Южен поток газопреносна мрежа транзит Петкова

Борисов: Цената на синьото гориво пада с над 40% (ВИДЕО)

„Газпром“ днес ни върна подписан договор с най-голямото намаление на цената на природния газ, което е с над 40%.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът определи това като символичен подарък и подчерта, че диверсификацията и конкуренцията реално показват как падат цените на „синьото гориво“.

До момента цената се определяше на база на петролните деривати. В новата формула основна част от компонентата ще се формира от цената на регионалните пазари. В резултат от въвеждането на новата формула доставната цена на природния газ за България намалява с 40,3 % спрямо сегашната.

„Близо седем месеца вървяха преговорите. Проведохме ги професионално с помощта на Европейската комисия“, изтъкна премиерът Борисов.

По думите му неслучайно днес, на 3 март от страна на „Газпром“ договорът е върнат подписан. „Има символика. Благодаря и на колегите от Руската федерация, защото никога не сме отричали тяхната заслуга, точно обратното, винаги сме благодарили и сме изказвали своята признателност за жертвите и помощта, която са оказвали на  България по време на войната, и за освобождението ни, и днес сутринта ни върнаха подписан договор, който е с най-голямото намаление от всички държави, които предоговаряха договорите  – над 40%“, заяви министър-председателят.

Борисов припомни, че през изминалата година страната ни е внесла близо 0,5 млрд. куб. втечнен природен газ от алтернативни източници. „Диверсификацията и конкуренцията показват как падат цените на природения газ“, допълни още премиерът.

„Газпром“ ще възстанови суми на „Булгаргаз“, платени за доставения природен газ, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

„Булгаргаз“ ще поиска от КЕВР да утвърди цени със задна дата от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. „Булгаргаз“ ще предложи на КЕВР утвърждаване на цени, които ще доведат до възстановяване на 150 милиона лева с ДДС. „Булгаргаз“ ще възстанови и суми на клиентите за месец март. Средствата ще бъдат върнати в едномесечен срок след решението на КЕВР.

„Булгаргаз“ ще предложи на КЕВР цена от 27,26 лв. за мегават час – намаление с 40%. Очакваната цена е калкулирана на база за петролните продукти, курсът на долара към 2 март и хъбовата компонента“, каза шефът на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

Това е безпрецедентно намаление в цената на природния газ, отбеляза енергийния министър Теменужка Петкова.

Петкова заяви, че преговорите са били дълги и с помощта на Европейската комисия. И в следвстиве на делото на ЕК срещу „Газпром“.

- реклама -