Борисов, ГЕРБ,

Борисов: Целта на промените в Изборния кодекс целяха единствено ЦИК да се даде в ръцете на президента – Видео

Над 100 млн. вложихме за избори, демокрацията е скъпо начинание, още повече, че ги проведохме в пандемия. Проведохме ги пред острия поглед на наблюдатели от всички организации. Всички казаха, че изборите са честни.

Преди изборите партиите имаха своите програми, тактика на действие, но понеже именно, че демокрацията е скъпо нещо, след това партиите са длъжни заради тези стотици милиони, да направят необходимото да има стабилно управление.

Това заяви на брифинг премиерът в оставка Бойко Борисов.

Благодаря на българите, че отново ни оставиха първа политическа сила, добави Борисов.

„ГЕРБ беше малцинство в ЦИК, защото там бяха представители на ДСБ и „Да, България“ им беше удобно да са там, защото имат евродепутат, ама сега, защото ВМРО изпаднаха под 4%, те побързаха да закрият квотата на ЦИК, само да видите какви демократи са“, продължи той.

“Не може уважаемата Нинова да каже по-бързо да връщаме мандата и да закриваме парламента, защото Бойко управлява. А те си направиха мнозинство за да обслужат Радев, неслучайно не направиха план за пандемията, не случайно не гласуваха мажоритарния вот“, подчерта Борисов.

“Пак хвърлиха прах очите на хората с мажоритарния вот, някога когато има редовни избори. Как се съешиха в парламента, че отпадна субсидията от 1 лев. на Разпети петък да приемеш закон“, изтъкна поведението на т.нар. нови партии премиерът.

“Целта беше една единствена, а именно ЦИК да се даде в ръцете на президента.

ЦИК се назначава от Радев, но парламентът, за да бъде диктатът пълен, не му направиха методология кой ще бъде председател. Или ще направят същото като в парламента, къде им е методологията. Или, ако не му дадат удобните хора партиите, той ще решава. Абсолютно погазване на всички принципи, като от 20 члена в ЦИК ГЕРБ имаше 7, всички бяха на другите партии“, припомни той.

„Има една още по-смущаваща методология в парламента. Какво означава в един закон да напишеш при възможност, какво означава видео наблюдения при възможност? По какъв критерии ще го определят?“, попита Борисов.

“Кога ще направят обществените поръчки, къде отива сигнала, а хакерите? САЩ направиха агенция, която да се бори с намесата в изборния им процес. Какво значи 100 процента машинно гласуване? Кога ще направят обществената поръчка и кога ще ги доставят или вече е избраната фирмата, което не ме изненадва, както стана с Грипените?

Да питам как ще разнесат машините до Америка, Азия, Австралия, къде ще ги инсталират, кой ще наблюдава, кой чука на тези машини или и там вече има организация за фалшифициране.

Ако пък машината се провали тогава на хартия. В първия момент и аз се обърках, но се сетих коя е печатницата на мастит депутат от БСП и ще се печатат бюлетини“, продължи темата с машинния вот той.

“Те не могат да знаят къде ще се повреди машина, но както знаем, те са от Венецуела и не са сигурни. Виждам как още десетки милиона пари на данъкоплатците ще изтечат за поредното състезание, за да свършим отново със служебно правителство на Радев. Те не смятаха да правят правителство, харчат парите на хората, няма да има следващо правителство, защото се държат безотговорно, не искат да говорят, но не искат явно и с Трифонов да говорят, и с БСП не искат да говорят“, коментира още Борисов.

„Кой ще ни събере след няколко месеца, като имаме разединител и само след няколко месеца идват президентски избори и пак ще плащаме?“, попита премиерът в оставка.

„В нашия регион отношенията между ЕС и Русия минаха в друг етап. За съжаление не е за мир и сътрудничество и то в Черноморския регион и вместо платноходките, влязоха най-мощните разрушители. В събота с ЕС работихме и прие декларация, в която ние участвахме за правата на човека и инакомислещите.

Председателят на ЕП Сасоли му беше наложена санкция, на Вера Юрува има санкция и протестирахме срещу това. Много пъти съм обвиняван за нашата дружба с Русия и продължавам да считам, че това е правилната политика, но не можем да не осъдим санкциите.

Крещящо мълчание от Радев и Трифонов, ама как за Македония веднага комисия правите. Ще кажете, че е работа на правителството, но ние ни държите“, каза Бойко Борисов.

„Защо вторите не си направиха правителство? Защото не искат да поемат отговорност. Няма ги и четвъртите и петите, за третите знаем, че няма да кажат нищо за Русия, за шестите да не говорим, те имат друга функция, с 4 процента говорят от името на народа“, заключи Борисов.

„Народното събрание започна да приема законите бързо, без обсъждане оценка на въздействие.

В доклада за върховенството на закона бяха точно в тази насока, а в този парламент видяхме нещо нечувано – Изборен кодекс, НПК и още бяха приети без да се попитат ресорните министри, без да се поискат мненията на институциите. За първи път видяхме, че нито гражданите и заинтересованите лица участваха в тези промени“, заяви от своя страна Десислава Ахладова – министър на правосъдието в оставка.

Борисов попита как ще може да гласува с хартиена бюлетина ако иска да е модерен като Христо Иванов. Ахладова подчерта, че текстовете в Изборния кодекс са неясни.

Десислава Атанасова заяви, че новите варвари са погазили не само Конституцията и законите, а превъртяха и времето, защото Изборен кодекс не е приеман за два дни, че да се оповести и със задна дата.

„Така наречените нови варвари, защото такова нещо правния мир не е съществувал до момента“, отсече тя.

„Явно Радев владее и времето вече“, пошегува се Борисов.

„Сигурно и вие като дългогодишни парламентарни журналисти сте видели, а ние се противопоставихме. В крайна сметка получихме закон ако е възможно ще гласуваме, ако е възможно ще ни видеонаблюдават, ако е възможно ще има машини“, изтъкна Атанасова.

“Фирмата с машините е дарител на “Да, България“ и то си пише“, допълни я Бойко Борисов.

“Очакваме още по-скандални промени направени извън времето и пространството“, заяви Атанасова.

Борисов се обърна към нея като председател на парламентарната група на ГЕРБ и заръча да предаде на депутатите от партията, да не се внася жалба срещу Изборния кодекс в Конституционния съд, за да се види от граждани какво са направили с тези промени.

„Коя държава в Европа го прави това с машините, питайте Рюте, аз говорих с него и той ми каза, че са се отказали, защото не може да се защити резултата. Той ми обясни, Холандия която ни е пример за демокрация“, продължи Борисов.

„Сега наказваме народа – щом не иска машини – насила. Сега и Христо Иванов иска, не иска, ще гласува на машина“, коментира Борисов.

Атанасова заяви, че с промените се погазва тайната на вота и са длъжни да сезират Конституционния съд.

“Радев дори поиска да му актуализираме бюджета, ама оставете ни намира, вкарайте си правителство и си гласувайте“, отбеляза Борисов.

Екатерина Захариева заяви, че ако е вярно, че машините са от Венецуела и едва 24 процента са гласували на машини, не се ли притесняват. „Не се притесняваме ние, че купуваме и гласуваме само на машини, купувани от диктаторска държава. Тези хора няма никаква представа как се организират избори в чужбина, как ще закарат машините, как ще ги охраняват, съхраняват и кой ще ги инсталира?“, попита тя.

Борисов припомни, че само Радев е подкрепил Николас Мадуро преди изборите във Венецуела. Конспирацията е ясна и ще бъде зверска лъжа на тези избори, заяви Борисов.

„Да управляваш не е да смениш Фейсбук с парламентарната трибуна, а сега всички се състезават кой да е по-голям критик. Краткият живот на този парламент да е фокусиран върху изборния кодекс, което е абсурдно. Как от правосъдие за всеки стигнахме до законодателен блиц-криг?“, взе отношение Томаслав Дончев.

„Българският народ има страшен инстинкт и когато не управлявахме както искаха, те ни натиснаха, ние се поправихме и те пак ни дадоха доверие. Дори и Тодор Живков не е имал парламент, премиер, президент и ЦИК, а Радев е точно такъв. Българският народ не иска диктатурата“, отсече Борисов.

“Умен, красив, с опит, приет на Запад, с добри отношения на Изток, такъв ще бъде профила ни на президент, категорична противоположност на разединителя“, коментира Борисов какъв би бил кандидатът за президент на ГЕРБ. Той категорично отрече възможността той да бъде кандидатурата на партията за „Дондуков“ 2.

Борисов се извини на социолозите, че за първи път са познали, кой ще бъде на първо място. “Само народът може да каже на следващите избори, кой ще бъде първи, народът е мъдър. ИТН може да са първи, те направиха много, направиха правителство, решиха проблемите на българите, произнесоха се за външната ни политика, смениха изборния кодекс, намалиха субсидията на 1 лв.“, заяви той.

- реклама -