Борисов: Целта на Първанов винаги е била да стане президент

Година и половина целта на Първанов е била да се кандидатира за президент, заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за Нова телевизия.

Борисов повтори, че кандидатурата на ГЕРБ за „Дондуков 2“ ще бъде обявена през август. Кандидатът няма да е Цветан Цветанов, не се мисли и за обща номинация с АБВ.

Борисов даде висока оценка за Росен Плевнелиев. „И след мандата ще има успешна кариера, ще помага на държавата“, увери премиерът. „Той работи в много трудно време, а не както Първанов, когато парите бяха като шума“.

По повод спекулациите, че Русия стои зад оттеглянето на АБВ от властта и иска да свали кабинета, Борисов коментира:

„При всички случаи намирането на газ и петрол, ще е в ущърб на икономическите интереси на Русия. На Путин съм казвал лично, че това е български интерес“, каза Борисов и допълни: „Те се убедиха, че по-добре да работят с хора, които имат принципи и като кажат „да“ е „да“, отколкото с хора, които ги лъжат, че ще правят Големи шлемове“.

Борисов призна, че промените в Изборния кодекс са направени „по принуда“, въпреки че два пъти е ходил на крака при Валери Симеонов, който бил „рядко мнителен човек“ и „чепат характер“:

Ние бяхме в ситуация, в която щеше да падне правителството и после не можеше да се състави кабинет, заяви премиерът.

За да намали напрежението сред българите зад граница, ГЕРБ ще предложи да се поставят допълнителни урни в секциите за гласуване, ако някъде има много подадени заявления. 35 секции в държава са предостатъчно, смята Борисов.

Премиерът отново декларира, че не се притеснява от Слави Трифонов, но предупреди, че популистките въпроси в референдума му могат да подведат хората да си разбият държавата.

Колкото аз мога да правя концерти и да пея, толкова и той ще се справи на политическата сцена, прогнозира Борисов.

България разчита на думата на Ердоган, че няма да пуска мигрантите през границата ни, въпреки официалната заплаха на Турция да го направи, ако не получи обещаната от Европа финансова помощ. Толкова началници има в Европа да се занимават с това, нека ние да си запазим добрите отношения с Турция, за да си опазим границата, допълни Борисов.

- реклама -