правителството

Борисов тръгва за Брюксел с позиция ЕС да демонстрира сила

Премиерът Бойко Борисов тръгва за Брюксел с позиция за съдбата на съюза след Брекзит и настояване Турция да изпълни споразумението за реадмисия на мигранти.

Правитееството заседава извънредно днес, заради участието на министър-председателя в заседание на Европейския съвет, което ще се проведе днес и утре в Брюксел.

границаБорисов първо иска разглеждане на споразумението за реадмисия с Турция

Заседанието на Европейския съвет ще бъде посветено основно на въпроси, свързани с миграцията, работните места, растежа и инвестициите, външните отношения, както и с резултатите от референдума в Обединеното кралство за членство в ЕС.

Европейският съвет ще фокусира вниманието си върху външните аспекти на миграцията. Докато докладите на ЕК показват известен напредък по редица въпроси, остават проблеми, по които следва да се предприемат допълнителни действия. В тази връзка, на заседанието на Съвет „Външни работи”, което се проведе на 20 юни, България поиска държавните и правителствените ръководители да обсъдят и ситуацията с прилагането на Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция.

България ще посочи, че разчита Турция да изпълни поетите със Съвместното изявление ЕС – Турция ангажименти и по-специално – пълното, ефективно и навременно приложение на Споразумението и недопускане пренасочването на миграционните потоци.

България ще изрази загриженост, че въпреки предварително обявеното за 1 юни 2016 г. влизане в сила на Споразумението за реадмисия ЕС – Турция по отношение граждани на трети страни, Турция отказва приемането на такива лица, влезли от нейна територия на територията на България.

Европейски флагБойко Борисов ще настоява да не се допуска несигурност в ЕС

По време на дискусията за резултатът от референдума в Обединеното Кралство България ще посочи, че уважава волята на британските граждани, като в същото време ще акцентира върху необходимостта ЕС да демонстрира сила, единство и прагматизъм и да вземе навременни и адекватни решения за последващи действия.

Не бива да се допуска период на несигурност, който може да има сериозни политически и икономически последствия“, се казва в българската позиция.

- реклама -