Борисов: Това, че подкрепяме правителството, не значи, че ако допуснат грешка, ще си мълчим

Борисов: Това, че подкрепяме правителството, не значи, че ако допуснат грешка, ще си мълчим. Това, че подкрепяме правителството,

не значи, че ако някъде не се справят

с работата или допуснат грешка, ние само защото ги подкрепяме, ще си мълчим или няма да се поправи това нещо, това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

Министър Тагарев се ползва с моето уважение, но когато излиза пред медии при такъв случай, трябва да излиза напълно подготвен, защото това е чувствителна тема и не бива да се спекулира с нея.

Нищо не пречи, когато се разбере,

да излезе и да го покаже. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ по повод думите на министъра на отбраната Тодор Тагарев, че може да се предположи, че падналият дрон край Тюленово е свързан с войната, която Русия започна в Украйна.

Попитан за коментар на думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, която го обвини, че стои зад протестите на зърнопроизводителите и вижда в това опит за сваляне на правителството, Борисов заяви: „Правителството, което аз подкрепям?! И като го свалим, ще поканим нея за правителство?

Приемам го като шега“.

Разбира се, че очаквам много по-адекватни действия. В такива случаи квалификации и обиди никога не са продуктивни – точно обратното. Предлагам да се седне на масата на преговорите – диалогично, да се видят техните искания, това, което е възможно, да се подпомогне секторът. Има справедливи неща, има и такива, които могат да станат. Този разговор трябва да се проведе. Колкото по-бързо всеки се прибере да си върши работата, толкова по-добре за всички, посочи лидерът на ГЕРБ.

Попитан за думите на министъра

на отбраната по повод падналия край Тюленово дрон, че такива неща се случват ежеседмично, Бойко Борисов коментира: „От вас чувам. Считам, че когато министър на отбраната се изказва, той трябва да знае, ако са такива, колко са, за да ви осветли. Откъде е дошъл, украински ли е, руски ли е, български ли е.

Затова претенцията ми към

цялото правителството е да направят така, че като излизат да говорят, да се готвят, защото, за съжаление или за радост вие сте много по-добре подготвени от тях и после се налага да се излиза с нови брифинги, за да се замазват нещата“. 

Той уточни, че не подкрепя искането на опозицията военният министър да подаде оставка. Той се ползва с моето уважение, но в такива случаи трябва да се работи и говори много отговорно, посочи Борисов. 

В отговор на въпрос, ако се стигне до ротацията на премиера в кабинета, ще има ли и смени на министри, лидерът на ГЕРБказа:

„Това, че подкрепяме правителството,

не значи, че ако някъде някъде не се справят с работата или допуснат грешка, ние, само защото ги подкрепяме, ще си мълчим или няма да се поправя това нещо. Незабавно трябва да стане“.

Лидерът на ГЕРБ пристигна в парламента за участие в извънредното заседание на депутатите. Той за първи път коментира оставката на Вежди Рашидов.

„Вежди Рашидов ми е приятел,

велик скулптор, направил много, допусна грешка, която за други се спестява, но в ГЕРБ действаме така. Мога само да съжалявам, че не е в парламента, но решението беше правилно“, посочи Борисов.

На 1 септември депутатите

приеха оставката му, като „за“ гласуваха 103 депутати, „против“ – трима, а „въздържал се“ – 28.  А до оставката на Рашидов се стигна в резултат на негови думи към жените, жертва на насилие, изречени в почивката на извънредното заседание на Народното събрание на 7 август, на което се обсъждаха промени в Закона за защита от домашното насилие и в Наказателния кодекс. Повод депутатите да прекъснат ваканцията си беше случаят с 18-годишната

Дебора от Стара Загора.

В същия ден, след като изказването на Вежди Рашидов стана публично известно, от ПГ на ГЕРБ-СДС поискаха той да се оттегли от председателското място в медийната комисия и от Изпълнителната комисия на партията,

а скулпторът се извини за думите си.

„Във връзка със създалата се ситуация подавам оставка и като народен представител в 49-ото Народно събрание и напускам партия ГЕРБ и политиката“, съобщи самият Вежди Рашидов около 24 часа след изпуснатата реплика пред включените камери и микрофони.

- реклама -