Борисов: Тази година трябва да бъде завършен газопроводът България-Гърция

„Тази година трябва да бъде завършен газопроводът с Гърция. Не ме устройва да се съдим и да спорим. Това ми е най-важният проект и трябва да стане.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е на инспекция на междусистемната газова връзка IGB с гръцките изпълнители на проекта.

Заедно с Борисов са председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

„Вече имаме много точен график, защото трябва април месец да е готов. Пандемията и най-вече нашите приятели в Гърция са в пълен локдаун. Там няма излизане от вкъщи камо ли за строителство. Ние строихме през това време, но сега искам максимално да увеличим интензитета. Ще питам и ЕК, ЕИБ да ускорим плащанията. Искам всичко да е ясно и прозрачно, защо го правим. Тази година трябва да стане газопроводът“, посочи министър-председателят.

Премиерът увери, че вече има разписан график по седмици и по дни, а икономическият министър Лъчезар Борисов поясни, че ще получим над 20 млн. за проекта.  От изпълнителите поясниха, че работят по заварките независимо от времето.

Над 100 км има заварени тръби, докладва пък енергийният министър Теменужка Петкова. А отделно са положени над 120 тръби  на трасето. От гръцка страна се работи от юг на север.

По думите му този проект бил важен ,защото газ по него щял да тече чак до Полша, защото така се осигурявала 100 % диверсификация, тъй като от там ял да идва и газа от терминала от Александруполис.

- реклама -