сигурни

Борисов: Търпението ми се изчерпа, групата иска нов формат на правителството

„Търпението ми се изчерпа, групата иска да преформатирам правителството“. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който изненадващо дойде в парламента след като извънредното заседание на депутатите се провали поради липса на кворум.

Или реформаторите ще се държат като управляващи, или коалицията с тях приключва, подчерта видимо ядосаният Борисов.

„Откъде накъде ще ми лицемерят на Министерски съвет, а депутатите им ще са опозиция в парламента“, попита той.

По повод скандала около квадратчето „Не подкрепям никого“, Борисов обвини Реформаторския блок, че се отричат от техни собствени предложения.

Гневът на премиера не подмина и Патриотичния фронт – той припомни, че решението за разкриване на 35 секции в държава на изборите е било тяхна идея.

Борисов заподозря, че назрява възможна „друга комбинация“ на управление в страната, по подобие на „експеримента Орешарски“.

„ГЕРБ е в управлението, защото нямаше никакъв друг шанс да се създаде управление преди две години. То не е самоцелно. От това, което виждам в момента, друга конфигурация, може да бъде само тип експериментът „Орешарски”. Няма друга, най-много и с ДСБ вътре, но предполагам, че с техните хора, те няма да смеят да го направят”, поясни Борисов.

Край на ваканцията?

Премиерът призова депутатите да се върнат на работа още другата седмица: „Във вторник всички на местата си – да гласуват, да дебатират, истината да излезе наяве“ за промените в Изборния кодекс и за АЕЦ „Белене“, добави той.

Борисов подчерта, че не иска да се меси в работата на Народното събрание, затова е помолил депутатите на ГЕРБ „да работят така, че да не говорят хората, че има ваканция“, а те самите да се съберат и да решат как да го направят.

„Помолих парламентарната група да не се подвежда по популизма и откровеното нахалство, което демонстрират наши колеги. Помолих Главчев, ако е възможно да свика извънредно заседание, да се приемат всички предложения на опозицията в дневния ред, плюс още няколко анкетни комисии, които групата предлага”.

Лидерът на ГЕРБ обеща в дневния ред на предстоящото извънредно заседание да бъдат включени всички точки, които опозицията предлага, независимо какви са те.

- реклама -