Борисов на срещата „16+1“ в София: Санкциите срещу държавите са прътът в колелата на развитието им

Днешният форум идва в едно време, което е благоприятно след срещата през юни, както след срещата в Брюксел ЕС-Азия. Днешното събитие идва във време, когато са очертани българските пазари в Азия. В същото време сме в период на санкции. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ и Китай „16+1“ в София, предаде репортер на БГНЕС.

“Ако приемем, че свободният пазар са движещите сили, санкциите са точно прътът в колелата. Излизането на САЩ от споразумението за климатичните промени също е от значение. Светът като цяло трябва да положи огромни усилия срещу миграционните процеси и киберпрестъпленията“, каза Борисов.

30 града има побратимени с китайски общини. Това е похвално, защото когато отношенията между местните власти са добри, инвестиционният климат също е добър, добави българският премиер в приветствието си.

Борисов: България подкрепя сътрудничеството между Китай и ЦИЕ

Премиерът Бойко Борисов по-рано тази сутрин проведе среща със заместник-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин в рамките на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата „16+1“. Двамата обсъдиха дневния ред на форума, който се провежда под мотото „Глобално мислене, действия на местно ниво“.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази увереност, че срещата на местните лидери ще допринесе за задълбочаването на двустранните отношения между България и Китай. „Във форума ще участват представители на всички български области, както и голям брой общини. Надявам се те да установят контакти и да реализират сътрудничество по конкретни проекти“, каза премиерът Борисов. Той акцентира върху желанието на България за разширяване на всестранното приятелско партньорство с Китай, чрез задълбочаване на политическите и икономически контакти и подчерта, че през 2019 г. България и Китай ще отбележат 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения.

„България подкрепя Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ „16+1” и участва в различните й формати. Оценяваме като успешна проведената в София Седма среща на върха „16+1“ на 7 юли“, каза премиерът Борисов. Той посочи общото желание на всички участници, сътрудничеството във формата „16+1“ да се развива в съответствие с нормите и регулациите на ЕС, като един от най-значимите резултати на форума в София. „Важен инструмент за това ще бъде Глобалния център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China), за чието създаване се взе решение при провеждането на Инициативата през юли“, допълни още българският министър-председател.