Борисов, донорска конференцияCOVID-19

Борисов: Страната ни ще участва в международните усилия за разработка на ваксина и лечение на COVID-19 със 100 000 евро

Европейската комисия организира днес глобална донорска онлайн конференция за събирането на средства на разработката на ваксина и лечение срещу COVID-19. Целта е да бъдат събрани поне 7,5 милиарда евро.

Освен лидерите на държавите от ЕС, в глобалната коалиция за борбата с коронавируса участват Великобритания, Канада, Израел, Швейцария, Япония, Турция, африканските държави и световни организации и неправителствени организации като фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Във видеообръщение българският премиер Бойко Бориков съобщи, че страната ни ще участва в международните усилия със 100 000 евро.

 

„Светът е в безпрецедентно тежка ситуация. Медицинските ни системи са подложени на изпитание, хиляди са човешките жертви. За дa се справим с това предизвикателство е нужен силен глобален отговор и солидарност между държавите. Ето защо приветствам инициативата на ЕК и Урсула фон дер Лайен за събирането на средства за борба с COVID-19 и разработката на ваксина срещу вируса. За целта ще бъде създаден фонд, в който България ще се включи със 100 хил. евро. Всяка помощ към научноизследователската и развойна дейност е стъпка напред към глобалното внедряване на ваксина, която към момента изглежда единственото възможно спасение от тази криза. Поклон пред труда и саможертвата на медиците. Винаги можете да разчитате на нашата подкрепа“, заяви Борисов.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи при откриването на събитието, че предлага комисията да участва в общия фонд с 1 млрд. евро.

Тя изрази увереност, че днес е повратна точка в борбата с новата болест и уточни, че комисията се стреми да бъдат събрани 7,5 млрд. евро. По нейните думи пандемията е напомнила, че личната сигурност е част от общата защита.

Фон дер Лайен настоя ваксината, когато бъде открита, да бъде общодостъпна.

- реклама -