Борисов в Мюнхен: България е една много лоялна и дисциплинирана държава

„Време е България да бъде приета в Шенген и в чакалнята на Еврозоната“. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди заминаването си на визита в Германия, където ще участва в Мюнхенската конференция по сигурността.

Според министър-председателя страната ни стриктно спазва всички изисквания и няма по-добре пазена граница от българо-турската.

В изявлението си премиерът подчерта, че България винаги е залагала на ЕС и затова страната ни иска съюзът да инвестира в Балканите. Борисов акцентира, че средствата, които може да отпусне Брюксел за развитието на региона сега, са нищожни в сравнение с това, което би се дало, ако Европа забрави за тези страни и те попаднат под чуждо влияние.

„Коридор номер 8 – София – Скопие – Тирана, коридор номер 4 – Солун – София – Будапеща – Братислава, коридор номер 10 – Мюнхен – Любляна – Загреб – Белград – София – Бургас – Истанбул. Да се заложи на тези проекти, които свързват Западните Балкани. ЖП линии, магистрали и дигитална инфраструктура – и ще имате най-прекрасния регион в Европа от Адриатика до Черно море“, каза българският министър-председател.

На събитието присъства и европейският комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, който приветства работата на премиера по темата за Западните Балкани. „Това, което правите за Европа, е много впечатляващо“, отбеляза Йотингер. Той отправи пожеланията си за успех на премиера Борисов и българското правителство и подчерта, че България има шанса да интегрира страните от Балканите, които все още не са част от Европейския съюз.

Днес, на неформални срещи, Борисов ще трябва да убеди в това и водещи германски политици, които са едни от основните скептици по отношение на присъединяването на България към Шенген и валутния съюз.

- реклама -