балотажа
Премиерът Бойко Борисов

Борисов и сръбският премиер обсъдиха мигрантската криза и сигурността в региона

Българският премиер Бойко Борисов проведе телефонен разговор със своя сръбски колега Александър Вучич. Двамата са обсъдили кризата с мигрантите и сигурността в региона, предаде БГНЕС като се позова на информация от кабинета на сръбския министър-председател.

Борисов и  Вучич са обсъдили още необходимостта от увеличаване на двустранните комуникации и сътрудничество за запазване на сигурността и спокойствието на гражданите в двете държави.

От кабинета на Вучич уточняват, че двамата са говорили и за сътрудничество в областта на енергетиката и изграждането на интерконекторна връзка между Сърбия и България.

Миграционният натиск расте

От сръбското министерство на отбраната припомнят, че през последните пет дни е регистриран увеличен миграционен натиск от България и Македония към Сърбия. В този период 1 044 мигранти са се опитали нелегално да преминат сръбската държавна граница.

От създаването на съвместните полицейски и военни екипи на 22 юли до днес в Сърбия са открити 6 470 мигранти, които са се опитали нелегално да преминат границата. В този период са задържани и 45 трафиканти на хора.

- реклама -