Бойко Борисов

Борисов: Спират европейски програми заради управлението на Радев и „почтените“

Информация за две спрени европейски програми изнесе при посещение в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той е категоричен, че това се дължи на управлението на президента Румен Радев и неговите служебни правителства, които се самоопределят като „почтени“.

„Министерството на здравеопазването спира приема на проекти по мярката за инвестиции и преработка на селскостопански продукти за близо 400 млн. лева. Защото цитирам: „заради недоразумения в ЕК и нуждата от прецизиране на изискванията към кандидатите.“ Да ти спрат 400 млн. означава, че си най-малкото некадърен. Ако забелязахте по време на вашето управление, колеги от ГЕРБ, няма нито една спряна европейска програма – 12 години. Дойде ли Румен Радев и социалистите – една по една падат“, заяви Борисов.

И даде друг пример – със спрените средства за подкрепа на туроператорите заради „публикуваните вече промени в закона за държавния бюджет“.

„Това означава лобистки текстове в актуализацията на бюджета. Блокираха втора мярка. Понеже говорим за почтеност – кой управляваше и кои партии приеха този непочтен бюджет, за да се кичат с тази дума върху лобистки текстове? До Нова година една стотинка няма да получат туроператорите“, категоричен е Борисов.

Той се обърна към членовете на служебния кабинет и бившите министри Кирил Петков и Асен Василев с думите:

„Говорите за за актуализацията, която приехте. Вие не сте почтени. Ако бяхте, щяхте да направите бюджет за следващата година. А не да изхарчиш парите, за да излъжеш пенсионерите и януари да не знаеш какво да правиш. Да, залъгахте две-три сфери, а какво ще правите после? Почтеност е много хубава дума“, каза още Борисов.

„Ако не гласуваш за Румен Радев, не си почтен? Това ли излиза? Кой може да си позволи да говори от името на нацията, на народа и да определя кой е цвета и кой не“, попита Борисов.

Лидерът на ГЕРБ продължи изказването си като даде примери за огромното поскъпване на стоките и горивата у нас през последните седмици.

„Всичко поскъпва със стотици проценти – токът с 300%, желязото с 200%, газът със 160%, обяви Борисов.

„И никакви мерки не се взимат. Това е промяната. Промяната на цените всъщност е цялата промяна. Всички говорят за ББР. Всички бордове се увеличиха от 3 на 6, 9 и 12 човека. Почтено ли е да увеличаваш администрацията“, попита Борисов и обобщи:

„Радев уби Севера и Северозапада. Излъга, че ще прави магистрала „Черно море“ за пред партньорите. Някъде да виждате тази магистрала заложена в бюджета? Няма я.“

Той разкритикува и справянето с пандемията по време на управлението на двата служебни кабинета.

„Къде ви е Планът за възстановяване? Уж сме най-бедни, а нямаме план. И това се нарича да продължи тази промяна и почтеност. Или аз нещо не разбирам, или това не е така“, заключи Борисов.

Той отново отправи критики за организацията на изборите. Борисов бе категоричен, че манипулации на вота ще има. Но отново не съобщи кога ще бъде обявен кандидатът за президент на партията.

Председателят на ГЕРБ изнесе и официални данни на БНБ, с поред които има спад от 63,7% на чуждестранните инвестиции.

„Това ще продължава да е така. БНБ отчита 63,7% спад. Румен Радев по наше време казваше, че това е заради корупцията в България. Сега вие се извинете два пъти, че за два месеца доведохте до такъв спад. Редица компании продават и бягат“, категоричен бе Борисов.

„Промяната се прави от хората. Когато това е така, резултатите от изборите показват какво искат хората. Както ни подредят хората, ние се съобразяваме с тях. И ще бъдем изключително активни, за да се направи правителство“, подчерта Борисов.

И направи одобрителен коментар за решението на Кирил Петков и Асен Василев да направят политически проект:

„Смятам, че това е мъжка постъпка. Както Слави излезе и направи партия, така и те излязоха и направиха партия. Това е почтена постъпка – да излязат да се заявят с имената си, с програмата си, а не да се крият зад постовете на служебни министри“, коментира председателят на ГЕРБ.

Бойко Борисов пристигна в Пловдив за среща с актива на партията и обсъждане на развитието на града. В началото на изказването си той изтъкна, че по време на управлението на ГЕРБ над половин милиард лева се инвестирани в Пловдив и региона.

„В Пловдив не можеше да се смогне на инвестиции. Нямаше места за заводи. Целево на половин милиард са инвестирани, да не говорим за водоснабдяване и пречиствателни станции. С какво нашите опоненти доминират над нас, за да не сме горди с това, което сме направили? И това е във всеки един град. Няма град да не е направено толкова, колкото в Пловдив“, категоричен бе председателят на ГЕРБ.

На въпрос защо е досегашният председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков е подал оставка, Бойко Борисов отговори:

„По моя молба, защото не се справяше“ и допълни, че Герджиков е оставял общински съветници да си правят PR на гърба на ГЕРБ.

Очаквайте подробности!

- реклама -