Виена

Борисов във Виена: ЕК да поправи несправедливото разпределение на ваксините, това е политически шамар

Европейската комисия да поправи несправедливостта, която се получи с пропорционалните доставки на ваксини за страните от съюза. Около този призив се обединиха премиерите на Българя, Чехия, Латвия, Словения и Хърватия, чиято среща бе под домакинството на австрийския канцлер Себастиан Курц.

След срещата във Виена, българският премиер изтъкна, че производителите на ваксини грубо нарушават договорите си.

сн. БГНЕС

„Ние, заедно с колегите на Европейския съвет сме гласували за пропорционално на глава на населението да се разределят ваксините и бяхме спокойни, че ще стане така. Бяха ни посочени четири ваксини, които са еднакво добри, като преговорите за тях води ЕК и гаранцията за качеството им е на европейската агенцията по лекарствата. Ние сме договорили и платили съотвени количества, но никоя от компаниите не изпълнява договора си. Нещо още повече – те не само не изпълняват, а и нарушават пропорционалното разпределение, което сме решили ние като съвет. Аз не разбирам как е възможно да се допусне подобно нарушение“, заяви на пресконференция след срещата българският премиер.

Борисов изтъкна, че Европейските институции са свършили огромна работа, но призова да се види от къде идва проблема и „тази несправедливост да се поправи“. „Иначе действително ще излезе, че май едни държави ще натрупат колективен имунитет, други няма да го натрупат“, каза българският министър-председател.

„Или ще ни пратят да търсим ваксини в други страни. Беше ни казано да се възъдръжаме от поръчки на ваксини от Русия и Китай и ние така и направихме. Аз вярвам на съвета и комисията и новите 10 плюс 4 милиона ваксини ще бъдат дадени на тези, които сме по-назад. Още повече, че ние в България имаме и избори и ни трябват ваксините, за да могат хората да се ваксинират и спокойно да гласуват“, подчерта премиерът.

Домакинстващият срещата Себастиан Курц прогнозира, че до май ще има държави-членки, които ще са успели да ваксинират масово населението си, докато при други ще се получи забавяне до 10 седмици. Той даде за пример Малта, където се слагат средно 27 ваксини на 100 души, а в други държави само по 5.

„Говорим за европейска солидарност и такава трябва да има, за да е успешен имунизационния процес в ЕС. Има страни, които са много напреди и други, които са много назад и това трябва да се коригира“, отсече австрийският канцлер.

 

Борисов: „Ние не искаме подаяния. България е инвестирала в разработване на ваксините. Откъде накъде сега ще имаме таблица на класирането. Това е политически шамар. Какво излиза, че малтийският премиер е най-добрият премиер, защото е доставил най-много ваксини. Не е вярно. Ние сме инвестирали, платили, солидарно, и гласували на Съвет.“

„ЕС е изправен пред изключително сложни решения и за това ние трябва да имаме един механизъм за корекция на разпределението на дозите ваксини в ЕС. Ако този механизъм в момента не е ефективен, той може да бъде променен. Днес се споразумяхме върху едно предложение, което стана ясно именно в следствие на поръчките на АстраЗенека. Видяхме, че поради големите количества, поръчани от нас, но те не са в състояние да доставят такива количества и това ще забави ваксинирането в страните-членки. Тук възниква въпросът за качеството на договорите с производителите на ваксини. Ние всички сме част от тези договори и мисля, че договорите трябва да станат публично достояние, тъй като това е в интерес на всички граждани на ЕС“, посочи Янез Янша, премиер на Словения.

- реклама -