прокурор

Борисов след срещата при президента: Нека тази братоубийствена война да не продължава от страна на пропагандата в Скопие

Нека тази братоубийствена война да не продължава от страна на пропагандата в Скопие.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след консултативната среща при президента по въпроса за отношенията ни със Северна Македония преди поканата й за присъединяване към ЕС.

„Това е апелът ни към тях. Не искаме да се записваме в историята като единствената страна, която не ги е подкрепила за ЕС. Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС“, добави министър-председателят.

„Аз апелирам и към тях, и към всички останали, особено към комисията, предайте им го това и излезте с решение“, обърна се Борисов към комисията, която трябва да реши въпросите за историята на България и Северна Македония.

„Нашата позиция е ясна от първия ден – изключително важно е да ги приемат в ЕС, но това е важно за тях самите и не може да става за наша сметка, прекроявайки историята. Ние сме категорични по въпроса и с Обединени патриоти сме категорични като единомислие. Нека бъдат смели, да имат кураж, бъдещето на Северна Македония и хората там е в ЕС, нека не го проиграват този шанс“, заяви Борисов.

Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се това бъдеще пряко ни интересува коридор номер 8, разширяваме КПП“, добави още премиерът.

Не можем безусловно да подкрепим Македония и трябва да има ясни условия, които да са заложени.

Това коментира Красимир Каракачанов и добави: „Ултиматум не съм давал, тези хора се подиграват с нас разигравайки ни. Ясно трябва да кажем на колегите в Македония, че не може така.“

По думите му за България добрият вариант е да няма разделяне между Македония и Албания.

- реклама -