Борисов майките на деца с увреждания среща лична помощ финансиране

Борисов след спешната среща с майките: Ако не се откраднат пари, ТЕЛК-ове ще има за всяко болно дете

Текстове в Закона за личната помощ ще бъдат преразгледани и гласувани в НС отново.

Това стана ясно след извънредна среща тази вечер в Министерски съвет на премиера Бойко Борисов с представители на майките на деца с увреждания

На срещата присъстваха социалният министър Бисер Петков, вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Ангажиментът за повече средства през 2019 г. за хората с увреждания вече е факт, средствата са гласувани от НС, заяви Менда Стоянова.

Майките се притесняваха, че парите, които се прехвърлят в МТСП няма да бъдат достатъчни, за да осигурят изпълнение на Закона за личната помощ, но трябва ясно и категорично, да кажем, че той ще се въвежда поетапно и пари ще има, каза още Стоянова.

Вера Иванова, представител на „Системата ни убива” и организатор на протестите, заяви, че са получили уверението, че текстове в Закона за личната помощ ще бъдат преразгледани и гласувани в Народното събрание отново. Тя добави още, че основният проблем е при ТЕЛК-овете и майките продължават да настояват за реформа именно там.

Дали ще има протести зависи от окончателното гласуване в НС. Палатковият лагер пред парламента остава, заяви още Иванова.

„Благодаря за срещата. Беше доста припряно, има много проблеми в енергетиката от десетилетия, както и проблемът ТЕЛК, наследени проблеми и особено за ТЕЦ-овете. Безумните договори, които са сключени и сега се чудим как да се оправим и не можем да се оправим“.

Това заяви премиерът Борисов след срещата.

„Приеха извиненията, ядосаха се малко днес депутатите – едните пари сложени на едното място, другите на друго място. Социалният министър, заедно с майките, национално представените групи, да ги разпределят правилно и за всеки един човек в затруднено положение, да достигнат. В един момент от решено решение, става скандал и сега да се събираме по нощите“, заяви по темата от своя страна премиерът.

„Дали парите, които се изливат в ТЕЛК, навсякъде отиват до мястото или човека, дали няма злоупотреби. С министерството, което съм възложил, бавно – казвам бавно да се направят необходимите стъпки, за да не изкараме другите на протест, в случая причината не е корупционна, нямаме достатъчно увереност и сила да ги решим. И с тяхна помощ да се обясни на обществото за какво става дума. Аз за протести с тях не съм говорил никога. Това, което съм поел като ангажимент, съм го изпълнил“, продължи Борисов.

„Надявам се, че и Менда, и колежката Ангелова, да са ме разбрали. В темата ТЕЛК ще бъдем партньори“, допълни той. „Те (майките) казаха – да, парите, които са предоставени са добре. Ако не се откраднат от фалитите, ТЕЛК-ове ще има за всяко болно дете. Разбрахме се да бъдем партньори“, похвали се министър-председателят след срещата.

„С мое предложение се направи промяна, така щото, 71 млн. лева от централния бюджет да се прехвърлят в бюджета на социалното министерство. Тази година приемаме бюджета на министерството на труда и социалната политика, целият фокусиран върху социалната сфера. Правим видими за всички тези 150 млн. повече за хората с увреждания“, каза след спешната среща Менда Стоянова.

Тя изрази надежда, че в петък промените ще бъдат приети от социалната комисия, а през следващата седмица ще бъдат гласувани и в пленарна зала.

„Проблемът е, че парите не се разпределят правилно. След днешната среща стана ясно, че основният проблем е ТЕЛК. Докато парите се насочват според степен и процент, това ще е така“, каза една от протестиращите майки Вера Иванова.

Иванова съобщи и, че очакват реформа в ТЕЛК, която според майките е наложителна.

- реклама -