Бойко Борисов

Борисов: След разговора с Путин съм голям оптимист

„След вчерашния ми разговор с руския президент Владимир Путин съм голям оптимист. Президентът беше много добронамерен. Очаквах, че нашият разговор ще бъде много по-труден“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, отговаряйки на въпрос на агенция ТАСС дали е оптимист за бъдещето на съвместните българо-руски енергийни проекти след вчерашния си разговор с Владимир Путин.

„708 милиона евро са дадени през годините за АЕЦ „Белене” и всъщност имаме само един гьол“, каза във Варна премиерът, цитиран от агенция Фокус. И допълни, че към днешна дата спрямо страната ни има осъдителна присъда, която гласи, че България трябва да заплати 553 милиона евро.

„Това е огромна сума пари, за да придобие два реактора, само че след като сме осъдени да придобием тези два реактора, ние нямаме никакви други действия освен да ги платим, или да се протакаме във времето в юридически хватки”.

Борисов подчерта, че на финала България ще трябва да плати милиард и 200 – 300 милиона, защото „167 000 евро се начислява лихва на тези пари всеки ден”.

„Нашите инвестиции в газопреносната система, като държава през годините са около 20 млрд. лв. и в един момент България се превръща само в клиент и газопреносител, защото сега минава само през Украйна, през България и влиза в Истанбул – около 17 млрд. куб. м. газ“.

Турският поток ще ги отреже, а на 9 август в Санкт Петербург, президентът Ердоган и президентът Путин ще се договорят за това, категоричен беше премиерът.

„Това, което идва от този Каспийски регион ще минава през Гърция, Албания и Италия, а аз задавам въпроса: Къде сме ние? Защото ме питат, защо съм провел този разговор”, попита Бойко Борисов.

Борисов изрази надежда съвместните експертни екипи, които бяха договорени в телефонния разговор с Владимир Путин, бързо да предложат варианти за АЕЦ „Белене” и за „Южен поток“, които да устройват и двете страни.

„Присъдата към България е да си плати и да си вземе двата реактора. В тази ситуация, ако политическата класа има по-добри решения, с радост ще ги чуя. Но през годините показаха, че само приказват. Две правителства се извървяха, и на Станишев, и на Орешарски, и няма един метър помръднато напред”.

Евроатлантическата принадлежност на България не търпи коментар. Никой не трябва да има илюзии, че пътят на България не е НАТО и ЕС, заяви още Борисов.

АЕЦ Белене

Има няколко варианта за АЕЦ „Белене“, посочи Борисов. Единият е „Белене” да стане частен проект, с малко участие на държавата.

„Всеки, който ми каже, че трябва да платим около 3 млрд. лв. и да вземем два реактора и да ги сложим в музей, аз мисля, че няма да е отговорно към хората, които се борят за всеки лев. Трудно бихме ги продали, да не кажа невъзможно, защото те имат договор за 10 реактора с Иран и вместо да произведат общо 12 с българските, трябва да произведат осем плюс два”.

Вчера по инициатива на българската страна се проведе телефонен разговор между Владимир Путин и Бойко Борисов.

Акцент в разговора бяха съвместните енергийни проекти.

Разговорът се състоя само ден, след като в четвъртък българският премиер получи писмо от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, в което се говореше за възможностите на България за доставка на природен газ и изграждането на нова ядрена мощност.

Премиерът Борисов подчерта, че и към момента на пристанищата в Бургас и Варна се съхраняват тръби. Те са предназначени за изграждане на проекта „Южен поток“.

Бойко Борисов и Владимир Путин обсъдиха и възможностите за увеличаване на туристите. През 2015 г. България е била посетена от близо половин милион туристи, като президентът Путин е изразил очакване през настоящата година да има значително увеличение на броя им.

- реклама -