Борисов: След метрото, приоритет в София ще ни бъде дигитализацията на града

„Сега човек слиза на гарата, качва се на метрото, влиза в София и отива където си пожелае. Ако беше лесно и комунистите щяха да си направят метро. Това е страхотна придобивка“, заяви премиера в оставка Бойко Борисов по повод пускането на новата отсечка на столичното метро.

Той провежда среща с екипа на кмета на столицата Йорданка Фандъкова и актива на ГЕРБ-София.

Борисов им заръча да дигитализират София.

„Какво очакват сега хората? Дигитална София – всеки вече носи телефонче и може да видиш кога ще ти дойде тролея да не висиш на спирката. Очакват софиянци модерен и дигитален град, да има интернет навсякъде. Да могат да си плащат данъци през телефона“, заръча им партийния лидер.

Зам.-кметът по финанси Георги Георгиев се оплака, че в общинския съвет срещат съпротива за изграждането на метро и до Витоша.

„Аз не проумявам как и защо ДБ и БСП в общинския съвет не искат да продължим метрото и трябва за такива основни неща да спорим“, заяви той. А, Борисов иронизира, че за тях са важни мерцедесите и заплатите.

„Преди да дойдем на власт по „Витошка“ се движеха джипове, тангенти, рингове, кръгови, булеварди, Черни връх, Ситняково, Телевизионната кула, Лъвов мост – всичко направихме. Нямаше един работещ шадраван като дойде ти Фандъкова. Сега направихме паркове и църкви като православни християни. Училища и детски градини“, изтъкна Бойко Борисов.

Tой подчерта, че младите хора са новата смяна в ГЕРБ. „Имаме с какво да се похвалим и още две години и половина искам да работите, както досега. После ще представим и нови кметове, както представихме нови министри“, подчерта той. Борисов заяви, че е на тяхно разположение да си сътрудничат през следващите дни. „Сега тук още малко ще съм свободен, макар, че като гледам как се мотае президента и не разбирам защо, не зная точно“, каза премиерът в оставка.

Георги Георгиев показа на премиера приложението, с което дигитално се купуват билети за цялата градска мрежа. „82 000 са регистрирани потребители и имаме близо 400 000 транзакции. Разписанието и всичко за транспорта също се вижда в това приложение. Може да се планира и маршрут, както е във всички европейски столици“, уточни той и каза, че може да се избере и най-бързия маршрут и се вижда кога в реално време има забавяне и хората не трябва да чакат по спирките. „Това е промяна, която се случва всеки ден в София и е важно да се знае. До края на годината ще има и модел на пътуване за време и електронно таксуване„, каза Георгиев.

Борисов уточни, че иска всичко от ежедневните дейности на столичани да се върши дигитално, както и да има екология и да не се движат хората с колите. И в София да има много концерти, фестивали и културна дейност.

- реклама -