Борисов: Слави Трифонов носи цялата отговорност за провалените следващи избори

От практиката знам, че когато една партия се заеме първо с избирателния кодекс, никога няма успех за тях. Новите изборни правила няма да позволят нормално провеждане на следващите избори. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов, който се срещна с актива на ГЕРБ в София.

„Нашият приятел депутатът Трифонов може би не разбра какво му направиха. Всички си отхвърлиха своите избирателни закони. Но от второто четене депутатът председател на партия Слави Трифонов носи цялата отговорност за провалените следващи избори. Това ще му го напомням всеки ден. Когато ги касират, ще го обвиня в задкулисие с Радев, че иска да държи държавата в диктатура. Нека ги приемат предложенията, гласувайте с 200 и се смейте за това, което ще причинят на държавата”, обърна се Борисов към членове на партията.

„Заради хакерите цял свят се отказа от машинното гласуване, а ние го въвеждаме. Искат и електронно гласуване, а аз знам поне две разузнавателни чужди служби, които ще се намесят веднага. За пощата – в Австрия касираха изборите, заради това и това явно се забравя. Тогава всяка партия ще касира изборите и ще имаме постоянен служебен кабинет. То всяка партия умишлено може да си пусне грешни пликове и да иска касиране. Ние затова извикахме чужди наблюдатели и те казаха, че всичко е било честно и демократично. А те сега първо това променят, а забравят какво е казал народът – който нож вади, от нож умира.“

Бойко Борисов заръча на ГЕРБ да подкрепят всичко в парламента, за да е ясно, че отговорността за провалените следващи избори носи Слави Трифонов.

Защо президента няма позиция за шпионските скандали и бави връчването на втория мандат?

Премиерът в оставка разкри, че вчера се наложило рано сутринта да свика Изпълнителната комисия на ГЕРБ, за да може в 9:30 да върнат мандата в президентството.

„Кандидатът за президент Румен Радев защо толкова настояваше бързо да върнем мандата? Той трябваше да използва деня вчера да го даде на втората партия. Един месец след изборите вече те трябва да обявят кой ще е премиер и кои ще са им министрите и не знаем кои са и какво ще правят. Хвърлиха се веднага да правят комисия, да задължат съдиите да им се отчитат по делата. Аз ги познавам всичките и им знам стила, те са били при мен. Понеже са разочаровани, че не им дадох да правят каквото искаха да правят, сега търсят други начини“, каза премиерът в оставка.

И упрекна държавния глава за неговото мълчание по шпионските скандали.

„Радев нито веднъж не се произнесе за Навални – всички настояхме да бъде пуснат и лекуван, а той президент на държава в НАТО мълчи. Не се произнесе и по шпионските скандали – Чехия изгони руски дипломати, тази седмица ще има още развитие със руските шпиони и у нас. Той още няма позиция, все правителството да каже. Ти вземи изрази позиция срещу шпионите, подкрепи чехите като мен, както и мен ме подкрепи целия ЕС, включително и зад океана за шпионския скандал. Да се погрижим за пенсионерите – вече година над милиард сме дали на по-възрастните хора 50 лв. като добавка“, коментира още Бойко Борисов и изрази недоумение защо вече седмица се мълчи за плана за възстановяване. „Защо Радев не даде план – малка му е администрацията ли? Имат само коли колкото министерски съвет, а уж са двама души. И продължаваме да нямаме държавен глава, който да се произнесе по тях, докато и в Украйна виждате какво става“, каза лидера на ГЕРБ.

- реклама -