Борисов: Ще се присъединим към предложението на ДБ за ротационно председателство на НС (Видео)

ГЕРБ приема офертата на „Демократична България“ председателят на Народното събрание да е на ротационен принцип.

Това е решила Изпълнителната комисия на партията, обяви Бойко Борисов с живо включване във фейсбук.

ДБ са предложили на г-жа Атанасова да се приеме ротационно председателство като изход от кризата. В тази криза е чудовищно да си играем на председатели.

Не сме се заинатили да е наш председателят на парламента, просто този пост се дава по право на победителя на изборите.

По-умният отстъпва, каза Борисов и обясни, че не трябва да става като в приказката за двете козлета, които се бутали на моста и никое не искало да отстъпи, докато паднат във водата и двете.

Народът ни не заслужава това, което днес се случи в парламента, категоричен бе Борисов. И благодари на Христо Иванов за идеята.

Ние сме готови да подкрепим това предложение, само и само да спечели демокрацията, обясни още лидерът на ГЕРБ.

„Рецесията, в което влиза Европа – ние, е чудовищна, за да си играем на председатели“, каза Борисов.

Народът ни сложи с над 5 процента над другите. И затова искаме да сме отговорни именно към народа.

Дали ще е Росен Желязков или друг, няма значение. Има значение да се спазват принципите на демокрацията – че първият носи отговорност.

Ние сме готови да подкрепим и това предложение, само и само утре да бъде избран председател. Така че, благодарим за възможността, която ни надоха Христо Иванов и ДБ да се присъединим към едно такова конструктивно предложение“, каза в заключение лидерът на ГЕРБ.

„Нашата отговорност е да предложим председател на Народното събрание. Ние предлагаме Росен Желязков“. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред „Дневник“.

Попитам как партията му, която е най-голямата политическа сила, ще излезе от патовата ситуация в Народното събрание, която се създаде след като нито един от издигнатите за председател кандидати не получи необходимото мнозинство от 50% от присъстващите плюс 1 глас, Борисов отговаря:

„Ние сме най-голямата политическа сила, това е казал народът, не можем да отстъпим“.

На въпрос какво ГЕРБ предлага като изход, бившият премиер казва:

„Росен Желязков предлагаме“ и задава риторичен въпрос: „Ако отстъпим за кандидата на „Продължаваме промяната“ Никола Минчев, пак ли ние ще носим отговорност?“.

- реклама -