Ердоган

Борисов ще разговаря с Ердоган за мигрантската криза

Тази вечер в Анкара премиера Бойко Борисов ще проведе работна вечеря с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Във фокуса на разговора им ще бъдат обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите.

Двамата лидери ще обсъдят действията, които ще допринесат за справянето с кризата в Сирия и спирането на мигрантския натиск в региона.

Разговорът ще се проведе в контекста на българо-турските отношения, основани на принципите на добросъседство, равнопоставеност и взаимна изгода. Срещата в Анкара между министър-председателя Бойко Борисов и президента Реджеп Тайип Ердоган е още едно потвърждение за интензивните връзки между двете страни, които освен съседи, са съюзници в НАТО и регионални партньори.

Борисов многократно настоя пред ЕК и европейските лидери Турция да получи обещаната финансова подкрепа за справяне с бежанците.

За България Анкара е важен партньор на ЕС за справяне с редица предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, търговията, икономиката.

- реклама -