Турски поток

Борисов ще присъства на откриването на „Турски поток“ в Истанбул

В Конгресния център Халич (на брега на Златния рог) в Истанбул ще се състои церемония по пускането в експлоатация на газопровода „Турски поток“, който ще пренася руски природен газ по дъното на Черно море през Турция до Европа.

Руският президент Владимир Путин пристига в Истанбул специално за участие в церемонията, която ще бъде ръководена от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Министър-председателят Бойко Борисов също пристига в Истанбул, за да присъства на церемонията по стартирането на наземната част на газопровода, наричан в България „Балкански поток“. Медии съобщиха, че Борисов е бил поканен лично от Ердоган, както за официалната церемония, така и да присъства на срещата между него и Владимир Путин, която ще се състои в рамките на утрешната програма.

 „Турски поток“ тръгва от руския град Анапа и се състои от две линии (тръби) всяка с дължина по 935 км и достига до терминала в турския град Къйъкьой на брега на Черно море.

Газопроводът, който ще пренася директно руския газ към Турция бе приведен в готовност за подаване на горивото на 31 декември 2019 г. По двете тръби, всяка от които с капацитет 15,75 млрд. куб. метра годишно, ще се доставя общо 31,5 млрд. куб. метра руски газ. Едната тръба ще осигурява газ за Турция, а по втората тръба ще се пренася газ към Европа.

- реклама -