Борисов ГЕРБ

Борисов: Ще обсъдя с коалиционните партньори вариант за правителство без мен

Ще продължа разговорите с коалиционните партньори и предлагам варианти – аз си тръгвам и продължава правителството.

Ще има парламент, а водачите на протестите да кажат как го виждат и те.

Това заяви премиерът Борисов на Националната конференция на ГЕРБ.

Имаме всякакви варианти, не съм човек, който се опиянява от масата, добави премиерът.

Още днес щях да кажа датата, на която ще си подам оставката, но искам с моите колеги и приятели, с които изкарахме 3,5 години да осигурим стабилността. Идват много тежки месеци и години.

Минус 32,8% е спадът на икономиката на САЩ. Минус 15% е на ЕС, зимата ще бъде много трудна и на нас ни трябва вот и подкрепа, ако ни изберат, за да можем да застанем и да кажем, че пак ще затворим, заяви още Борисов.

Надявам се да намерим варианти.

Никога не съм ви подвел и заради това ГЕРБ винаги е печелела изборите, каза още министър-председателят. Трябва да се върнем при корените си, нашата сила са хората. Един ден в повече не трябва да стоим в управление, ако хората не ни искат, каза още Борисов.

„Моля тези, които правят провокациите да престанат, защото няма нищо по-хубаво от демокрацията. Днес те могат всеки ден да изразяват волята си, което беше невъзможно допреди 10 години, когато управляваше партията на Радев“, започна речта си към актива Борисов.

Националната конференция се провежда в София Тех Парк, който преди 4 години беше едни бивши казарми, подчерта Борисов.

В началото на словото си Борисов направи равносметка на направеното от неговите правителства.

Могат да блокират магистрали, защото ги има, преди ги нямаше. Могат да си играят с метрото, защото само след дни ще пусне още осем километра, заяви Борисов.

Най-важното е, че във финансовата криза запазихме държавата и в последните години сме в тройката на най-бързо развиващите се държави по Евростат, добави премиерът.

Най-добре се справихме и с пандемията. Заради това и толкова много заложихме на доходите на хората на първа линия. Ние всяка година вдигахме доходите, всяка година учителите са с двойна заплата, подчерта премиерът.

Има обаче теми, които не можем да отминем – и борбата с корупцията и това, което стана в Министерството на икономиката, каза Борисов.

След което подчерта, че е намалил контрабандата на 3%.

Аз съм най-проверяваният политик в България, с маса данъчни ревизии. Преди години бяха ордите на Мая Манолова, Бареков и ТВ7, сега са същите участници, каза министър-председателят.

Най-лесно е да ни атакуват, че имаме отношение по избора на главен прокурор. Единствено не направихме, че не издигнахме кандидат на ГЕРБ. Не моят подпис стои под указа на президента Радев за назначаване на главен прокурор, обяви Борисов.

Министър-председателят обяви, че не се страхува от служебно правителство.

Три пъти печелим при служебни правителства, последният път при правителство на Радев. Налага се темата, че ни е страх от служебно правителство. Нямаме никакъв проблем, но без Народно събрание не могат да се приемат закони, да се регулира извънредното положение, не могат да се вземат заеми, да се удължават срокове за данъци, не могат да се вземат социални мерки. Народното събрание може да даде право да се закупи ваксина, ако бъде открита.

Без Народно събрание няма да има държавен бюджет за 2021 г., което означава да няма актуализации на заплати, семейни помощи и други.

Без Народно събрание 200 хил. жени, които трябва да се пенсионират догодина ще останат ощетени, подчерта Борисов. Хиляди учители ще останат без увеличение на заплатите, а държавата ще изостане от възможностите за привличане на чуждестранни инвестиции. НС трябва да приеме промени в кодекса за машинно гласуване, за да гарантира честни и свободни избори, изброи премиерът.

Не желая държавата да бъде разединена, да бъда разединител.

Ние имаме коалиционно споразумение, че трябва да изкараме мандата. В същото време съм убеден, че след като толкова много олигарси им нарушихме комфорта и милиардите, които влизат в техните джобове. Ние от ГЕРБ с ДПС не сме правили коалиция и няма да правим коалиция.

С БСП няма да правим коалиция. Нашите партньори са патриотите и СДС. Не зная дали колегата Христо Иванов си дава сметка, че връща на власт тези хора, срещу които уж се бори. Аз си давам сметка и ГЕРБ като партия няма да допусне това, заяви още Борисов.

Много от вас са се откъснали от хората, обърна се той към активистите на ГЕРБ.

Много ви моля не отговаряйте на провокации, те са пратени да се сбиете, помоли той събраните гербери.

Демократичните хора не плашат бебета и деца, а те това направиха първо с Фандъкова, после на моята къща. Ако демокрацията са бесилки и черни знамена, такава демокрация имахме до 1989 г. Още възрастни хора помнят лагерите в Белене и Скравена, и аз съм потърпевш, защото член на моето семейство е убит. И тези неблагодарни хора, които единият направихме омбудсман, другият ни беше коалиционен партньор, Христо Иванов Бъчварова да ви каже как го доведе да каже колко ме обича, Вежди ще ви каже и за скулптура Минеков.

Продължаваме, обмисляме, ние сме за единството на нацията, заяви Борисов в края на речта си.

 

- реклама -