банка

Борисов се срещна с шефа на Европейската банка

Европейската банка за възстановяване и развитие ще продължи да инвестира в  стратегически за страната ни проекти. Това стана ясно на среща между премиера Бойко Борисов и президента на ЕБВР Сума Чакрабарти.

Основните направления, в които банката има намерение да насочи своите инвестиции са секторите енергетика, води, общински услуги и засилването на конкурентоспособността в частния сектор.

Борисов: Това е знак, че сме спечелили доверието на Европа

По думите на Борисов, България вече може да си позволи да реализира и сама най-важните си проекти, но партньорството с институции като ЕБВР е важно за укрепването на солидарността между партньорските държави.

„Подкрепата на ЕБВР показва доверието на европейските институции към България и работата, която вършим. Тя е и поредното потвърждение, че финансовата ни система е стабилна, а институциите, които се занимават с реализирането на проекти, са на високо професионално ниво.“

5074240

От своя страна президентът на Банката Чакрабарти изрази удовлетворение от високия растеж и стабилността на българската икономика през последните няколко тримесечия и подчерта, че това прави впечатление навън. Според президента на ЕБВР, създаването на Фонд мениджъра на финансови инструменти в България е пример за иновативно управленско решение, което ще дава своите положителни резултати в следващите години.

На срещата бе обсъдена и работата на Европейската банка за възстановяване и развитие по емисията облигации на Българския енергиен холдинг, както и договарянето на заем за Столична община за закупуване на електрически транспортни средства за градския транспорт на София.

- реклама -