Борисов, ББР, заем, кредит, Мавродиев,

Борисов не се чувства подведен в решението си за ББР, не би разрешил заема от 75 млн

Не се чувствам подведен в решението си за ББР.

Това обяви премиерът Бойко Борисов по повод твърденията на шефа на ББР Стоян Мавродиев.

„Най-малкото звънни и ми се обади – чиста е сделката. За народа това е държавната банка, а да кажа, че не съм знаел, не е сериозно. След като не съм знаел, не се чувствам подведен. Колкото и да е правилна сделката, ако знаех, няма да им дам. Основната задача на правителството е да запази пари за заплати и пенсии за жизненоважни системи на държавата. Изпадали сме в ситуация, в която пенсията е ставала 3 долара. И знаем какво е било“, допълни той.

Министър-председателят обясни, че вече е затворил тази тема. Въпреки това, според него министърът на икономиката Емил Караниколов, имайки се предвид, че министерството, ръководено от него е принципал на ББР, не носи вина за отпуснатия кредит.

„Дали съм човек на Прокопиев и „Капитал“, ако отворите публикациите им за последните 15 години, не знам дали ще намерите случай, в който да са ме похвалили, каза още премиерът.

Припомняме, Борисов разпореди цялото ръководство на Българската банка за развитие да бъде освободено заради отпуснат кредит от 75 милиона на колекторска фирма. Според ръководството на ББР с тези пари ще бъдат изкупени лошите кредити на две търговски банки.

Въпреки, че сделката е законна, тя предизвика остра реакция в обществото. Вицепремиерът Томислав Дончев дори обяви, че не звучи никак добре. Вчера Стоян Мавродиев заяви, че премиерът е бил подведен в информацията си, а кредитът е изгоден за държавата и напълно законен.

- реклама -