Борисов: Считам, че пропорционално разделение на ваксините на глава на населението е най-справедливият начин

Считам, че пропорционално разделение на ваксините на глава на населението е най-справедливият начин и сега да не се опитват да ни прехвърлят вина. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в НАО „Рожен“.

„След писмото, което няколко премиери изпратихме до Европейската комисия, разбирам и съм започнал с това, че им благодаря, че проведоха те конкурсите. Но поисках да се протоколира моето изказване, на живо, когато бяхме там, че искам да знам кой носи гаранцията. Беше отговорено, че това са Европейската агенция по лекарствата и Европейската комисия. Комисията ни посочи одобрените ваксини: една, втора трета. Сега и четвърта. Ние сме поръчали от всички. От „АстраЗенека“ са 4 милиона, от „Пфайзер“ са 3,9 млн. С изключение на „Модерна“, които си спазват договорите, другите не си спазват договорите. Не искаме нищо друго от Комисията, освен да ни дадат това, което сме договорили“, допълни той.

Министър-председателят посочи още, че България ще поръча и от еднодозовата ваксина на „Янсен“.
„Ние винаги сме действали дисциплинарно, точно, ясно, в съответствие с европейските правила“, подчерта Бойко Борисов.

Основният проблем е, че от ваксините, за които имахме график, не пристигат по график. Ние не сме сключвали договор с нито една от фирмите. Досега са пристигнали 190 000 от този един милион ваксини.
До сряда – четвъртък се очаква решението на Европейската агенция по лекарствата във връзката с проверката, която се извършва по повод неблагоприятните събития в Австрия“, посочи министър Ангелов.

„До сряда или четвъртък се очаква и оценката на Съдебна медицина – Пловдив, които ще имат резултати за неблагоприятното събитие в Пловдив и най-рано в четвъртък ще можем да възстановим ваксинационния процес с „АстраЗенека“. Ваксината се складира, няма да мине срокът ѝ на годност. Никой ваксиниран с нея не трябва да се притеснява. Ваксинационният процес ще продължи.
За руската ваксина проблемът е европейски, това е законов проблем. Когато има един продукт на основата на биотехнология за ново заболяване, има европейска директива, която казва, че това може да се разреши само с централизирана процедура – с разрешение на ЕМА“, допълни той.

- реклама -