Борисов

Борисов: Само като единна икономика ЕС може да излезе от кризата

„Искаме да вдъхнем оптимизъм и увереност, че този кошмар ще свърши и един ден ще е един лош спомен. Но, медицински това не се подкрепя от никой. Това казват в Европа колегите, когато не са пред камерите – медицинските им екипи им твърдят, че сме още в началото. Но, с новата карта искаме да вдъхнем оптимизъм.“

Това коментира министър-председателя Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

На 6 май отново ще се преговаря по финансовата рамка, ще се обсъжда и нов фонд за излизане от кризата.

540 млрд. евро са в пътната карта за възстановяване на европейските икономики.

По думите на Борисов 7,5% от БВП на ЕС към днешна дата вече е „заминал“, а милиони са безработни.

„Само като единна Европа можем да излезем от кризата, защото икономиките ни са свързани – земеделие, туризъм…Да допуснем, че в България всичко е наред, а в Германия, Италия, Франция, където са нашите свързани фирми, и там положението е затегнато, ние няма какво да отворим“, категоричен бе премиера.

Борисов, Европейски съвет, заседание

Най-засегнатите държави искат грантове, а по-стабилните икономики са за кредити.

„Страните със слаби икономики предпочитат грантове – сиреч някой да отиде да им даде пари. Силните икономики казват даваме ви кредит колкото искате, после ще си го върнете. Ако искате грантове си направете данъците като в нашите страни – в Германия примерно 40%, в България 10.„, обясни още министър-председателят.

Той е настоял също така ЕС да отдели още повече финанси за проучване на ваксини и лекарства – нови или тези, които казват, че влияят положително на болните.

ЕЦБ ни отпусна суапова линия за 2 млрд. евро без краен срок

„За една седмица свършихме, това което трябваше да свършим за 3 месеца. Юли месец се надяваме да влезем в чакалнята на Еврозоната. Имаме отговор от ЕЦБ, че сме изпълнили всичко необходимо. В знак на доверие към България снощи ни отвориха суапова линия за 2 млрд. евро и то за колкото трябва време. Фиксирането е до края на тази година или докогато ни трябва. Това е знак на доверие към България. Много поискаха, но единствено на България дадоха авансово”, заяви Борисов.

Премиерът отбеляза, че страната още не е вземала заем и разчита на спестеното, когато нямаше криза и напомни за плащанията на държавата през този период. Той съобщи, че се очаква да има грантове за малкия бизнес по мярка по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ на стойност 173 млн. лева, като тази подкрепа ще е за над 20 000 фирми. Схемата ще стартира в началото на май. Грантът ще е за фирми, които имат спад с 20 на сто от оборота си, като последица от пандемията. Кандидатстването ще става по електронен път чрез ИСУН, при максимално облекчена административна процедура и декларативен принцип.

Ще има и подобна мярка за средния бизнес, за което се очаква одобрение от ЕК.

Премиерът заяви, че е приел да играе ролята на лошия вестоносец.

„Поставили сме си задача да запазим живота и здравето на българите. България е влизала във войни, взимали са й много, взимали са й всичко, имало е репарации. Първата ми задача е да запазя народа жив и здрав. Не може една малка Сърбия, Македония са имат повече заболели от нас. Понасям всеки ден приказки: Що не пуснеш? По-мило ли ми е авиокомпанията да фалира или да загина десетки българи? Кое е по-мило, да сложим живота на 1000-2000 българи да умрат, за да им потръгне бизнесът? Още не съм видял някой от бизнесмените да си продадат или да си заложат ролсройсите“, посочи премиерът.

„Искат да се отварят хотели и ресторанти, но като ги отворим след това ще ги превръщаме в болници. Улиците на София са пълни, има движение. Ние не сме като Гърция. Там не можеш да излизаш от къщи без да уведомиш властите. В Испания – само до магазина. А в България можеш да не се спреш, да излезеш 45 пъти“, обясни още Бойко Борисов.

Той заяви, че е разпоредил след уикенда да се направят анализи дали е възможно да се отворят парковете при специални условия.

- реклама -