Борисов: Програмата-минимум е приет бюджет, програмата-максимум e кабинет (видео)

„Програма минимум – бюджет, приети закони и чак тогава да отиваме на избори и да се започваме отначало. Програма максимум – с разум да се направи добро политическо експертно правителство. Те експертите са политици, ако е много добър експерт, той си седи във фирмата и си изкарва парите, надали му се занимава с такава работа. Няма напредък по правителство, има напредък по управленска програма за правителство“. Тази равносметка направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред депутатите от партията. Той ги събра спешно в централата на ГЕРБ след  лидерската среща с ПП-ДБ, която се проведе по-рано днес в Народното събрание.

„Днес имахме лидерска среща с нашите опоненти на изборите“, обяви той на брифинг след заседание на парламентарната група на партията.

„Може да се намери едно нормално управление, дори за кратко“,

каза още той и допълни, че няма човек, който да каже, че през последните 2 години нещо е по-добре. Въпреки яростната предизборна кампания и противопоставянето обаче Борисов изтъкна, че когато се види законодателната програма и начина, по който „говорят различно за бюджета, по-малко теглене на дългове, да не повишаваме данъците,

оставаш с впечатлението, че сме една и съща партия“.

Той очаква съгласие и в секторите земеделие и образование. „Освен рестриктивните мерки, които трябва да се вземат, има неща, които сме задължени пред избирателите – в образованието не само заплати да се увеличават, а да се отделят повече пари за наука и иновации“, каза Борисов. Според него работата по бюджета и управленската програма ще даде повече сигурност  да се намери нормално управление „дали за кратко, дали на ротационен принцип както председателя“. След тези 2 г. управление само нестандартно решение може да ни извади от тоталната криза“, категоричен бе още той.

„Да не оставяте с впечатление , че не сме опоненти или, че не сме противници, или че нещо се променило в твърдостта на двете партии. Благодарих, че приеха срещата – води се разговор по теми, които в следващата седмица-две трябва да бъдат решени.

Днес Гърция получи още 10 млрд. по плана за възстановяване.

Ние продължаваме 2 г след разграждането на средно добро управление само аванси“, заяви Борисов след сутрешната среща с ПП-ДБ.

Според него ПП-ДБ не са готови да отговорят на диалогичността на ГЕРБ. И отново настоя да види имена за кабинет преди връчването на мандата. „Или с наш състав на кабинет, или с техен. Ако го няма до тогава, ще предложим наше правителство на малцинството. Затова е, не от любопитство, а да видим би ли могло да се сдобри нещо добро след като имаме обща управленска програма“, обяви Борисов. Според него след консенсуса по важните теми, „във всички случаи ще се разберем и в останалите теми – спорт и култура. За Шенген трябва да се стегне границата и да се направят много неща, това е като еврозоната – не е лесно да се направи, бе лесно преди 2 г., когато влязохме в европейския съюз“, заяви той във връзка с приоритетите.

„Води се яростна кампания. Когато обаче се види законодателната програма. Когато се види начина, по който говорят. Съвсем различно от предишните години, относно бюджета, дефицита, по-малко теглене на дългове, да не повишаваме данъците. Оставаш с впечатление, че сме една и съща партия. Василев правилно предложи да минем и по управленска програма“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Десислава Атанасова настоя

ПП-ДБ да представят списък и състав и структура на МС.

Преди това тя представи пред колегите си предстоящите законодателни инициативи.

„Омръзна ни да четем прогнози и сега като дойде сметката – близо 7% дефицит, милиарди дългове. Затова съм доволен, че особено с Асен Василев може да се работи, защото той усеща какво са сгрешили и как трябва да се поправи. Такова усещане имам“, заяви Борисов накрая.

„Добрата новина е, че поради застъпването стар-нов период има възможност капиталовата програма да бъде заместена с европейско финансиране. Не са времена, в които да харчим милиарди от бюджета дори за полезни неща“, заяви зам. -председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в коментар за финансовата рамка. Той призова следващите дни да бъдат използвани за максимална кохезия между програмите на ГЕРБ и ПП-ДБ. „Чел съм всички програми. Няма да коментирам забележки. Ще настояваме за професионален подход“, заяви още той. Дончев заяви, че от утре целия екип който е работил по програмата на ГЕРБ, ще се измисли и формат, в който да се търси конснсус с ПП-ДБ. „За разлика от обичайните политически програми, които са в режим на шепот на красиви думи и есеистика, нашата е професионален документ и всичко в нея е изчислявано. не  е само нещо, което звучи добре, а което може да се изпълни“, добави той. „Става въпрос от екип от 15-тина човека в минималистичната му версия, има много колеги външни експерти, които сме ползвали. Ще видим как ще се организират нещата“, добави той.

- реклама -