Борисов визита Макрон Щайнмайер Меркел

Борисов: С пари от бюджета няма да строим „Белене“ – ВИДЕО

„За АЕЦ „Белене”- някои считаха, че руснаците блъфират, че са произведени реакторите – не, не са – те са произведени и вече са на площадката. Ние, всъщност, имаме стока за над 3 млрд.„, заяви премиерът Бойко Борисов.

С пари от бюджета няма да строим централата, а само с външни инвестиции

„Единственият вариант минава през публично-частно партньорство или приватизация на проекта с някакво държавно участие, в зависимост от това какво ще кажат експертите. Не случайно сме го дали на БАН, за да няма никакви спекулации кой, как и защо го е решил. Каквото ни предложат, ще го дадем на обществеността“, поясни Борисов.

Той бе категоричен, че газовите коридори – за европейския газов хъб, финасиран от ЕК към момента, „ще съберем газ от много източници – „Хан Аспарух”, „Галата”, „Терес”, интерконектора с Гърция, не на последно място- договорения азерски газ, и руски газ“.

„Просто си изпълняваме ангажимента, подписваме и си пълним „газовата кошничка” с тези възможности, разширяваме си нашата газопреносна система, за да може по всички изисквания на ЕС, спазвайки Третия либерализационен пакет да превозваме газ, на който от всичките тези източници пожелае“, посочи Борисов.

В противен случай от юг азерския газ минава през Турция, Гърция Италия, от Север- през Северен поток 1 и 2, и България ще стане само един клиент. За да не го допуснем- подписахме тази Пътна карта за газа за 15.7 млрд. куб.м., заключи премиерът.

- реклама -