Борисов с маска от Габрово- инспектира предприятие за защитно облекло (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов посети Габрово. Инспектира фабрика за производство на маски и защитни костюми.

Българските костюми за защита ще се ползват по 50 пъти. Ще се произвеждат по 10 хиляди на ден.

Заедно с Борисов в завода за предпазни облекла са здравният министър Кирил Ананиев и председателят на националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

5 млн. лева сме осигурили на ген. Мутафчийски за респираторни апарати, съобщи Борисов. Действа се максимално бързо, каза още той.

„Всички държави-членки на ЕС имат договори с фирми производители. В един момент доставките спряха и това беше поставено на европейския съвет. Събрахме водещи фирми, в рамките на 3 дни вече имаме 40 хил. метра плат. Други фирми кроят по 2000 облекла, голяма част от плата ще иде при тях. Максимално бързо да можем да отговорим на нуждите на нашите лекари, сестри, санитари, социални работници, шофьори и тн. Благодаря на Бижев, че спря другите си договори. Другите облекла са еднократни. Ние се готвим за по-дълго време за подобна ситуация, исках българите да видят на място как става. Имахме респираторни уреди, но и там поръчките спряха. 5 млн. сме осигурили, всичко да се изкупи. Добре че болниците, бърза помощ с новите линейки имат респиратори, така че се действа максимално бързо“, каза Борисов.

„Това е страхотен бич – нелегалната миграция, при нас продължава да е нула. Положихме огромни усилия с нашите съседи, сега ще има среща в Турция с президента Макрон и канцлера Меркел, оптимист съм, че натиска върху Гърция ще намалее. Бълга

„70 хил. маски деблокирахме вчера, в момента се разнасят. Това което трябваше. Голяма благодарност на габровските лекари, които първи усетиха какво е коронавирус, справиха се с достойнство. С Ананиев търсим инструменти за стимули на всички, които са на първа линия. Чух Мишо Констатинов да говори за информационна война, има страховити загуби за цял свят. Да затваря САЩ граница с Европа, това не е било. С дисциплина и всички мерки, цялата мощ на България, трябва да се справим. Аз като възрастен човек мога да кажа, че ме радва, че децата не са уязвими“, каза той.

Борисов отказа да отговори на журналистически въпроси за президента Румен Радев с думите „Не ме интересува, не искам да говоря“.

- реклама -