Борисов ГЕРБ 10 години

Борисов: С мандата на Рeформаторите премиерът трябва да е техен, министрите – също

ГЕРБ категорично няма да съставя кабинет с мандата на Реформаторския блок. Ние не веднъж сме казвали, че ГЕРБ съставя правителство в неговия мандат. Смитам за нормално всеки лидер на партия да поеме премиерския пост, за да носи политическата отговорност.

Това каза пред Дарик радио премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Така Борисов даде да се разбере, че няма да прави правителство с мандата на Реформаторите. ГЕРБ и блока имат насрочена среща за понеделник.

„Лидери на политически партии трябва да поемат политическа отговорност и да поемат мандат. Кое ви кара да мислите, че бих могъл да съм премиер извън мандата на ГЕРБ“, попита Борисов.

Политическите лидери са тези, които носят политическата отговорност, повтори Борисов. Тези, които имат претенцията, че могат, да си излъчат премиер. Единственото, което сме казали е, че ако се направи правителство сега с мандата на Реформаторския блок, подкрепен от Патриотичния фронт – ако си направят правителство, ние сме длъжни да ги подкрепим. Това означава, че премиерът трябва да е техен, министрите трябва да са техни, отговорността трябва да тяхна, каза Борисов. премиерът също

„Категорично Не“, заяви Борисов в отговор на въпрос ще подкрепи ли изборната система да бъде смесена.

„Чух какво говори госпожа Лъжа – на пленум или във вашето студио е казала: Борисов вчера в Брюксел предал националните интереси като гласувал за санкциите срещу Русия. Лъжите ги пишат една по една“, каза още Борисов.

За варианта кабинета во ставка да стане служебно правителство

Не ми е интересно да си го мисля“, каза Борисов по повод варианта, изразен по-рано днес от президента Росен Плевнелиев правителството в оставка да бъде назначено за служебно.

За президентските избори Борисов подчерта, че „загубихме защото този кандидат беше по-атрактивен от нашия“. Той подчерта, че няма да поеме политическа отговорност за загубата на президентския вот като партиен лидер и няма да подава оставка от партията.

„Вместо да гърчат президента Плевнелиев да прави правителство, те да си го направят“, препоръча Борисов на БСП.

За коментара на Корнелия Нинова

„Резервни гуми сме били, какво ли не изприказваха, а когато не можаха да вземат един кмет на местните избори, ние така ли говорихме“, коментира казано пред пленума на БСП от лидера Корнелия Нинова, че „от първа сила в държавата и еднолично властване ГЕРБ са стигнали до резервна гума на Реформаторския блок“.

„Защото знам, че ние българите мислим на другия ден, и аз съм такъв, затова ще си поръчам още сега бронирана „Лада нива“. Знам че само аз мога да съм премиер. Ние ще чакаме и когато народът каже, че има нужда от нас, ние ще поемем отново управлението. Има нещо по-важно от властта – това е моралът, дадената дума и властта на народа“, смята Борисов.

По-късно в Шумен Борисов заяви, че Нинова и Радев трябва да си дадат списък с минитрите и тогава ще ги поздрави.

„Кабинет, в който да има министър-председател Бойко Борисов може да има само, когато ГЕРБ е спечелил изборите и е мандатоносител“, заяви премиерът в оставка и обясни, че може да бъде премиер само ако народът го е пожелал.

- реклама -