Бойко Борисов рестартира отношенията с Иран
Премиерът Бойко Борисов и председателят на Ислямското консултативно събрание д-р Али Лариджани

Борисов рестартира отношенията с Иран

Има благоприятни условия за рестартиране на отношенията с Иран след постигането на споразумение по въпроса за иранската ядрена програма и последвалия засилен диалог между ЕС и Техеран. Това заяви българският премиер в Техеран.

Бойко Борисов се срещна с председателя на Ислямското консултативно събрание д-р Али Лариджани.

Според премиера, съществува положителна перспектива за развитието на контактите между двете държави, тъй като България е традиционен партньор на Иран в източноевропейския регион през 80-те години на XX век. Борисов припомни, че в определени години стокообменът е надхвърлял 500 милиона долара, докато сега той е едва около 150-160 милиона долара годишно.

„Вярваме, че като член на ЕС страната ни представлява интерес за Иран с разположението си на пътя на транзита на ирански стоки за Европа и евентуално – на нови енергийни проекти“, посочи Борисов.

Според Борисов вече са обсъдени конкретни проекти, които да бъдат основа за рестарта на икономическите ни отношения.

България – врата на Иран към Европа

Според председателя на Ислямското консултативно събрание д-р Али Лариджани добрите контакти с България в миналото са предимство за страната ни след излизането на Иран от изолацията.

„Гледаме на България като на врата към Европейския съюз, за да развием икономическите си отношения с държавите от Европа”.

Това посочи председателят на Ислямското консултативно събрание д-р Али Лариджани. Той потвърди желанието на страната си за задълбочаване на отношенията с България в сферата на икономиката, туризма, енергетиката и културата.

В разговора между Борисов и Лариджани България беше посочена като пример за толерантност между различните религии. Според Борисов, българският народ е миролюбив и християни и мюсюлмани у нас живеят заедно и напълно равноправно участват в политическия и социалния живот.

- реклама -