Борисов, Брюксел, Вебер,ЕС ,ЕК

Борисов: Решението на ЕНП е да поддържаме Вебер – Видео

„Решението на ЕНП е да поддържаме Вебер. След това какво ще се случи, ще видим. Консултациите продължават“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който участва в срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел. Правителствените ръководители на страните-членки ще дискутират върху кандидатурите за основните ръководни позиции в Европейския съюз.

„От това, което виждам едва ли ще постигнем договорка днес“, добави той.

„ГЕРБ има решение, понеже ЕНП спечели изборите и ще има най-много места в Европейския парламент. Ще подкрепим Манфред Вебер“, каза Борисов.

Той разкри, че името на Кристалина Георгиева също се спряга сред претендентите за поста.

„Снощи говорих с Мишел Барние. Той ми каза, че би бил добър кандидат. Но аз споделям, че водещият кандидат на партията е човекът“, каза Бойко Борисов.

Той уточни, че в момент в Европарламента положението е сложно заради разнородните групи.

Доналд Туск също имал кандидати, но той уточни кои са те, въпреки че ги знаел.

„По никакъв начин не е застрашена сигурността на България, защото работят всички блокове. Електрическите централи са пълни, АЕЦ-а работи на пълна мощност. За ТЕЦ-Варна е интересно името на собственика, затова се говори толкова“.

Това заяви министър-председателят по повод новината, че Ахмед Доган е купил варненския ТЕЦ за малко повече от 1 милион лева.

„Не мога да разбера защо продължават дискусиите за субсидиите. Вижда ми се вече нахално. Преди две години цялата кампания на президента мина под искането за субсидия от 1 лев на глас“, коментира Борисов. „Преди 5-6 месеца поех ангажимент, че ще вкарам това отново в Народното събрание. Тогава имаше бой по ГЕРБ от сутрин до вечер защо не се приема това. Поех ангажимент и  веднага след изборите го внесохме. Какво искат от нас повече“, попита премиерът.

„Казват, че не им достигат субсидии. Добре, има и американски модел. Ние поддържаме това, което гласуваха 2,5 млн. души, които посочиха този 1 лев.  На когото не му стигат парите, може по най-прозрачния начин да посочи фирма „Х“ или милионер „У“ от Щатите дарява толкова пари. И това става пред цяла България“, добави той.

„Нинова призова банкерите в БСП да затворят портфейлите си. Сега могат да ги оставят отворени и да посочат кой колко пари е внесъл в БСП. Един бизнесмен 10 милиона, друг 5 милиона и да си ги узаконят“, коментира Борисов.


„Преди няколко дни каза, че аз не съм успял да й взема оставката. Какво общо имам аз. Аз не съм я карал да я пише и да я подписва“, обърна се министър-председателят към Корнелия Нинова.

„Мария Неделчева ще бъде българският еврокомисар“, добави премиерът, а на въпрос защо казва Неделчева, а не Габриел, той заяви, че така му е записана в телефона.

„И аз нямам доверие на най-близките си сътрудници. Разделих се с най-близкия си. Семейството ми беше Цветанов. Всеки ден се чувахме по 5-6 пъти и сега ми липсва. Разбирам го Каракачанов“, коментира Борисов на въпрос какво смята за думите на министъра на отбраната, че няма доверие на най-близките си сътрудници. „Мисля си, че ние си имаме доверие“, каза още той.

„Не ни е лесно, но ние ще настояваме пред ЕС и Турция, и Гърция и Кипър да поддържат дипломацията. Имаме нулева мигрантска вълна и ще поддържаме това да си остане така“, уточни министър-председателят.

Борисов уточни, че ако Северна Македония иска да бъде в ЕС, трябва да спре с анти-българската риторика.

- реклама -