Бойко Борисов, ГЕРБ, промяна, заболеваемост, пандемия, смъртност

Борисов: Рекордна заболеваемост, чудовищен дълг, това ли е промяната, която искаха българите?

„Необходимата мярка в момента е незабавна оставка на Румен Радев и Стойчо Кацаров. Сега се хванали за ръце, а когато ние казвахме да се обединим, за да спасим народа. Рекордна заболеваемост, чудовищен дълг, това ли е промяната, която искаха българите?“

Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при свое посещение в Перущица. И отсече:

„Радев спокойно може да бъде наречен българоубиец, месеци наред говорихме, че ще дойде този момент, ако не се вземат мерки за коронавируса“, каза още Борисов.

Той беше категоричен, че мерките са закъснели, а сега страдат тези, които работят в здравната система:

„Вчера и днес 400 българи загубиха живота си заради надменността и лукавостта на Румен Радев и неговата шайка. Над 6000 болни от Ковид. Изчегъртаха лекари като Балтов, Кантарджиев…Но медицинските специалисти са нашите герои, само че вече дори и от тях нищо не зависи“, коментира още Борисов.

Той настоя за извинение от страна на Румен Радев и служебното правителство заради развитието на пандемията.

„С какво Стойчо Кацаров държи Румен Радев, че да не сменя този провален министър? На техните плещи тежат човешки животи. Нека да излезнат и да кажат, че са изпуснали нещата, да се извинят. Да забравят за изборите и да направим всичко възможно да спасим народа“, каза още Борисов.

Коментира и високите цени на енергията у нас. Борисов отново обвини служебния кабинет в лъжа:

„Това са измамници, хора, които нямат мярка. Говорят, че има 33% намаление на цената газа. Лъжа! Истината е, че преди казваха, че ще се вдигне с толкова, сега просто казвате, че няма да се вдигне. Обявиха, че ще вдигнат с 40%, а после казаха, че ще бъде с по-малко. И това броят за намаление“, каза Борисов.

По думите му се изопачава и информацията за увеличената събираемост на данъците.

„Двамата бивши министри обясняваха как Румен Спецов събрал 2 милиарда повече. А се оказва, че искат да вземат още 500 милиона нов заем. За един месец тези хора направиха 1,8 милиарда лева дълг. А къде са тези 2 милиарда събрани в повече при положение, че при актуализацията нула лева повече за култура, нула лева за образование…Излъгаха и пенсионерите“, каза още Борисов.

Борисов призова да се спре това теглене на дългове, защото само след две седмици ще има правителство и то само трябва да прецени дали го прави.

Той отчете като добро решението на ЦИК за броене на контролните разписки след машинното гласуване на 14 ноември.

„Манипулации…Изведнъж какъв вой се надига срещу броенето на контролните разписки от машинния вот. Какво недемократично има в това? Ние просто искаме да се ревизира, това не е връщане на хартиените бюлетини. На предишните избори излъгаха, 0,8% от бюлетините ги броиха два дни, затова сега има такъв вой“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Като адекватна мярка в момента Борисов определи, че е незабавната оставка на Радев, Кацаров и цялото му служебно правителство.

„Дори и да спечели изборите той не може да е обединител на нацията. Къде му е зеления сертификат на Радев? С каква ваксина се е имунизирал, кога, къде? Всички президенти и лидери дадоха пример. Днес се хващат за ръце, а ние когато призовавахме за обединение той излизаше с юмрук на площада и искаше да си отидем. Отидохме си и какъв е резултатът“, заяви Борисов.Р

- реклама -