Борисов Мутафчийски щаб мерки

Борисов: Разрешават се шофьорските курсове, индивидуалните спортове и откритите заведения – Видео

Курсовете по кормуване, както и въздушен и морски транспорт, от утре могат да се възобновят.

Това обяви премиерът Бойко Борисов след заседание с Националния оперативен щаб.

„Бяха при мен и се разбрахме за мерки – маски, дезинфекция, а теоретичната подготовка да е по интернет, а изпитите в зала – на съответната дистанция.

Борисов съобщи още, че се облекчава режимът за индивидуалните спортове на открито.

„Обсъдихме и индивидуалните спортове на открито след като пуснахме и парковете и се надяваме мерките да се спазват. Всички мерки са в полза на здравето и психиката на хората, а не са икономически. Даваме възможност да се излезе на открито и да се диша въздух и на 100% се подкрепят от щаба. Например – тенис на корт, да тичат по пистата или в парка. Това ще подобри здравето. Проф. Мутафчийски настоява и за плувните басейни, където има хлор и дезинфектанти, но трябва в съблекалните и около басейна да се спазват мерките. Собствениците трябва да подсигурят дезинфектанти и дистанция. това е правило за всичко“, уточни Борисов.

Третото облекчение е терасите на заведенията и на открито да работят.

„Ясни правила ще има, има го и в други държави. Всичките мерки са в полза на здравето и психиката на хората. Навсякъде дезинфекция и дистанция. Заведенията на открито се отварят, ще се уточни как точно хората да ходят там“, добави Борисов. „Ще видим дали ще са семейство на маса, или 4 човека на 10 кв. м., ще го уточним. Но трябва да се научим да живеем така и да спазваме мерките, защото не се знае кога ще свърши това. Сериозни институции говорят за една, две години. Затова умоляваме и призоваваме да спазваме дистанция“ , апелира още Борисов.

На Гергьовден може да махнем КПП-тата

Единомислие има на щаба с КПП-тата. Смятаме, че КПП-тата изиграха много важна роля.

Имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и ще продължим да действаме по този начин ако се наложи. Следобед на Гергьовден може да махнем КПП-тата, обяви премиерът Бойко Борисов.

Борисов заяви, че думата „извънредно“ положение създава стрес. „В момента юристите обсъжда, а утре сутрин ще имаме проектозакон, който да ни послужи да отменим извънредното положение. Трябва да остане мярката 60/40, трябва да останат банковите и противоепидемичните мерки“, обясни премиерът.

За детските градини и яслите нямаме съгласие – Кунчев и Кантарджиев считат, че можем, но Мутафчийски счита, че не може.

Защото децата нямат проблеми, но поставят под риск учителите и лелките, които са там, както и едно дете да има на 20, всички ще се разболеят и ще се приберат вкъщи с вируса.

Тогава ще има епидемия, която според генерала, ще е сериозна. Затова не се съгласи с мнението на останалите за детските градини и яслите. Много са финансовите аргументи да работят, но от първия ден сме казали, че здравето и живота на хората, както и запазване на капацитета на медиците, са водеща цел и затова засега няма да се облекчава това.

Обмислят в няколко държави в Европа да ги пуснат и ще видим как ще се развива там ситуацията и дали ще има пик. Според генерала рискът е сериозен и тогава ще преценим пак“, отчете Борисов.

Проф. Мутафчийски съобщи, че няма достатъчно данни в света как ще се отрази на епидемията отваряне на детските градини.

„Трябва да сме предпазливи и да анализираме ситуацията в страните, където се прилага. Дори да са минимални рисковете за децата, помните, че Меркел каза, че децата носят болестта и убиват бабата и дядото. Трябва да се види какъв е ефектът и във всеки момент може да се преосмисли. По всички други въпроси нямаме разногласия, детайлите са изчистени и ще бъдат облечени в заповедта на министъра на здравеопазването. Това е вече 67-и ден, който работим по този начин и не спираме“, каза ген. Мутафчийки.

Премиерът заяви, че облекчават тировете и транспортния бранш от декларации, за да не се бавят на опашките.

„Още веднъж съболезнования за починалите. И големи благодарности на българите, които спазват мерките, защото те не са се минали, а са герои наравно с всички останали да сме на най-ниския праг. С тяхната саможертва да спазват дистанция и да стоят у дома, са спасили хиляди човешки животни“, каза Борисов. На въпрос на ПИК той заяви, че няма да има въпроси, защото така плашат хората и са разпитвани от прокурори. „Веднъж в седмицата ще има въпроси, защото иначе се казва, че плашим“, заяви Борисов и подчерта, че медиите трябва да излъчват и да питат, само ако имат желание.

„Разбрахме се и за учениците от 7 и 12 клас да се създаде организация и при дистанция, да се проведат в срок изпитите. Категорично сме на едно мнение. Няма мярка за която да не сме се разбрали или пък аз да съм предложил, защото аз съм по внимателен, те са по-авантюристични от мен, но аз съм за мерките, защото отговорността накрая пада върху мен“, каза Борисов на въпрос на ПИК за кои мерки не са се разбрали с щаба.

Премиерът уточни, че във вторник ще обсъдят с коалиционните партньори и отваряне на къщи за гости и ще уточнят при какви мерки евентуално ще може да се отварят.

„Където няма дистанция, няма да отварят“, заяви Борисов.

Ген. Мутафчийски каза, че при всяко облекчаване се следи първо дали може персоналът да работи в такава ситуация и да има мерки, които гарантират дистанция. „Трябва да се изгради нова култура на обслужване на клиентите. Отварянето ще зависи от това с каква площ и възможности имат заведенията. На първо място е сигурността на клиентите и персонала. Трябва да се работи на полу режим и разреждане на масите. Екипите трябва да се обучат да работят в условията на епидемия. Сега всички се учим да живеем в условия на коронавирус инфекция, докато не се измисли лекарство или ваксина“, каза още шефът на щаба.

„Дори една трета от заведенията да са – това са хора, които работят и се социализират. Една бира или един сладолед може да вземе човек. Така полека ще се учим да живеем. На нас не ни е приятно да стискаме и да държим тези мерки. Искаме да заработят тези облекчения, за да ги разширим. Да се обучим, да спазваме дистанция и ако е успешно, да продължим и към другите сфери“, коментира още Борисов.

Всички мерки, които обявяваме днес няма да помогнат на хазната, всичко е насочено към подобряване физическото и психическото състояние на хората.

Вирусът няма да мине поне 2 години, трябва да се научим да живеем с него, коментира още премиерът.

На въпрос има ли план за конкретни срокове кога точно ще се разхлабват мерките, транспортният министър Росен Желязков отговори, че датата 13 май е единствената меродавна дата към момента.

Работи се по нов закон, в който ще бъдат включени всички мерки, които предвиждат права, а ограниченията, които съпътстват ежедневието ще се регулират по препоръка на щаба и със заповеди на здравния министър, каза Желязков.

Очакваме да имаме йо-йо ефект. Мерките, които се предвиждат за по-либерален режим в определени дейности следват общата матрица за физическа дистанция. Когато говорим за тази мярка, която беше съобщена в сектор транспорт, там ще се създадат условията – маски, ръкавици, обучения изпити не само по отношение на водачи на МПС, а и за авиация, морски и сухопътен транспорт, уточни още министърът.

Всяка мярка, която се отпуска, трябва да се анализира как се отразява в България и какъв е международният опит за отпускане на мерките. Целият свят се учи как се работи в условията на COVID 19, подчерта още Мутафчийски.

 

 

- реклама -