Борисов разпореди законът за създаването на Българска автомобилна камара да се изтегли, превозвачите спират протеста

Борисов: Наредил съм законът за създаването на Българска автомобилна камара да се изтегли

Разпоредил съм на Станислав да изтегли закона за създаването на Българска автомобилна камара, договорил съм се с колегите и в спокойна обстановка някои от правилните неща да видим дали със закон или със сега действащите закони, наредби, да се поправят. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с превозвачите в Министерски съвет.

Сивият сектор да се извади от ситуацията. Предстои пакет номер 2, изключително важен за целия бранш и там ни трябва единството на бранша. Секторът трябва да бъде успокоен и дисциплиниран, добави Борисов. Направете така, че контролът да е на 100% ефективен, без да има лобистка линия, по която да ни упрекват, призова премиерът. Той подчерта, че не би нарушил доверието, като вземе едната или другата страна, но поясни, че принципалът е Министерството на транспорта, което издава лицензите.

От своя страна превозвачите обявиха, че спират протеста.

Борисов подчерта, че още със самото си създаване целта на законопроекта е била само една – транспортният бизнес да има камара, която да съдейства в работата на сектора и да бъде връзка между него и транспортното министерство. От това, което разбирам впоследствие сега, има детайли, които притесняват“, каза Борисов.

Той призова за единство в транспортния бранш и разкритикува идеята в законопроекта Министерство на транспорта да има само съвещателен глас при лицензирането на фирмите. „Първо – аз не бих го допуснал. Принципал и отговорник за сектора е министърът на транспорта“, аргументира се премиерът.

„Изтегляте законопроекта, сядате в спокойна обстановка всички заинтересовани страни и го довеждате дотам, че секторът да бъде успокоен и дисциплиниран. Защото когато стане катастрофа с автобус или ТИР, всички медии са там. Вдига се огромен шум и те казват: „Държавата не контролира“. Направете така, че контролът да е на 100% ефективен, без да има никаква лобистка линия, по която да ни упрекват“, призова още Борисов.

След срещата Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопански инициативи благодари на Бойко Борисов, че се е вслушал в исканията на протестиращите за изтегляне на законопроекта. „Ние ще продължим да работим в посока на спиране на нерегламентирания превоз. От години настояваме той да бъде регламентиран. Знаете, че имаме предложения, които сме правили как да бъде регулиран сектора, ще ги правим и за в бъдеще“, подчерта Милтенова.

- реклама -