Борисов църква владици Великден мерки

Борисов разпореди освобождаването на изпълнителния директор и борда на ББР

„Възмутен съм от това което направиха ББР. И финансовият министър и министърът на икономиката не знаеха за това. Разпоредил съм изпълнителният директор и борда да бъдат незабавно освободени. Това заяви премиерът Бойко Борисов.

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев изрази учудване от отпуснатият от банката кредит от 75 млн. лв. на колекторска фирма. Той разпореди незабавна проверка. По-рано стана ясно, че ББР е отпуснала над 75 млн. лв. на дружество с 2000 лв. приходи и нулева печалба за 2018 г.

„Не знам с какво се занимава фирмата, на която е отпуснат кредит. Името го знам, но не знам с какво се занимава. При всички случаи това не звучи добре. Пълният отговор трябва да дойде от ББР. Те дължат пълна информация защо и как са отпуснали подобен кредит. Абсолютносъм съгласен че в тази ситуация това не звучи добре. Не го знам как е, колко е  законно, колко е морално, но не звучи добре“, заяви Дончев.

Ръководството на ББР обясни, че кредитът бил „първа стъпка“ по програма на банката за увеличаване на ликвидността във финансовата система.

„Инициативата се финансира със собствен ресурс на банката и предвижда целево кредитиране на едно от най-големите специализирани дружества за управление на лоши кредити. Финансирането ще позволи две от търговските банки на пазара да се разделят с част от проблемния си портфейл и да насочат ресурс за нови заеми на микро, малките и средни предприятия“, пишеше в съобщение на държавната банка.

- реклама -