Генерал Тошево

Борисов разпореди да се реши въпросът за добива на природен газ в Генерал Тошево

Министър-председателят Бойко Борисов и кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров обсъдиха резултатите от провелия се референдум в общината по въпроса за добив на природен газ.

Премиерът разпореди на министрите на околната среда и водите Нено Димов, на енергетиката Теменужка Петкова и на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в спешен порядък да намерят решение на въпроса.

През декември Генерал Тошево гласува на референдум срещу добива на природен газ в Добруджа

Общо гласувалите в допитването бяха 6571, като от тях 96.91 %, отговориха с „Не“.

Още тогава кметът на община Генерал Тошево заяви, че ще поиска среща с премиера Бойко Борисов за да вземе под внимание резултатът от референдума и да бъде спазена волята на гражданите. В противен случай от Инициативния комитет предупредиха, че ще организират нови протести.

Решението за провеждане на референдума бе взето от Общинския съвет на 1 ноември след масови протести на местното население срещу намеренията на инвеститора „Русгеоком БГ” за 35-годишна концесия и добив на природен газ от находище „Спасово”, което обхваща 18 села в региона. „Русгеоком БГ” има намерение да изгради 41 сондажи в землищата на 18-те населени места.

- реклама -