Борисов обсъди с Фон дер Лайен и Шарл Мишел ситуацията по границите

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонни разговори с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

В рамките на двата разговора е обсъдена актуалната обстановка по границите. Акцент в позицията, изразена от премиера Борисов, е че България стриктно спазва ангажиментите си по охрана на външните граници на Европейския съюз, но това не може да бъде същността на едно трайно решение. Българският министър-председател е категоричен, че от ключово значение е решаването на миграционните проблеми да се извършва на принципите на солидарността и споделената отговорност.

Министър-председателят Борисов изрази увереност, че дипломацията, а не оръжията трябва да решат кризата. По думите му е необходимо да се покаже на всички европейски граждани, че проблемите могат да бъдат решени с разум, а не с война. Премиерът Бойко Борисов заяви, че Европа се нуждае от решения, които могат да бъдат постигнати само в диалог с всички засегнати страни, сблъскващи се с мигрантския поток на първа линия, включително Турция.

- реклама -