Борисов: Разчитаме на подкрепата на Нидерландия за присъединяването ни към Шенген и еврозоната 

„България продължава да следва целта си да бъде възможно най-близко до интеграционните процеси в ЕС. Присъединяването към Шенгенското пространство и към еврозоната са сред основните приоритети на страната ни и подкрепата на Нидерландия е ключова.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с министърът на външните работи на Кралство Нидерландия Стеф Блок.

„Това ще гарантира пълноценното участие на България в съвместните европейски усилия за адекватно справяне с всички предизвикателства, свързани със сигурността на външните граници на ЕС“, подчерта премиерът Бойко Борисов.

Mинистърът на външните работи на Кралство Нидерландия отбеляза, че страната ни успешно се справя с опазването на външната граница на Европа. В хода на разговора Бойко Борисов заяви, че запазването на целостта на Шенгенското пространство изисква последователни усилия в две ключови области – засилване на контрола върху външните ни граници и подобряване на функционирането на системата за предоставяне на убежище.

По време на срещата беше отбелязан и напредъка на България по реформите в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че е изключително важно Нидерландия да остане водещ инвеститор в страната ни. Запазват се позитивните тенденции в двустранната търговия и да се разширят възможностите за присъствие на български продукти на холандския пазар.

През 2018 г. стокообменът между двете страни е 1.994 млрд. евро.

Износът за Нидерландия е 774.3 млн. евро, което бележи ръст с 17.1% спрямо 2017 г. Вносът е 1,220 млрд. евро, което с 9.8% повече. За периода 1996-2018 г. преките инвестиции от Нидерландия в България са 7.8 млрд. евро, с което страната се нарежда на първо място по размер на ПЧИ в България.

- реклама -