Бойко Борисов, Томислав Дончев, Даниел Митов, АМ Хемус, Бойко Рашков, МВР

Борисов: Рашков говореше това, което кукловодът му Радев вече знаеше. Това е политическа атака!

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на нападките на служебния вътрешен министър Бойко Рашков дни преди изборите във връзка със строителството на АМ „Хемус“. На пресконференция по-рано днес министърът пряко обвини предишните управляващи в корупционни практики, но не представи доказателства. А сега Борисов коментира:

„Черешката на тортата беше самият Рашков. Той се потеше, трепереше. В компанията на всички ръководители на служби говореше неща, които неговият кукловод Радев знаеше предварително. Доста по-рано той съобщи какво ще се говори на пресконференцията. Има ли като кандидат-президент право да знае за разследванията?“, попита бившият премиер.

И допълни:

„Месеци наред говорех, че тези участъци които са готови, не са въведени в експлоатация. Ако някъде има проблем, когато се слага пръстта тогава ще си го оправи фирмата. Те дори още нямат план за въвеждане. Ако една къща не я зазимиш а я оставиш през зимата, напролет това се компрометира. В момента е оставено това огромно строителство без да се зазими, без да се направи така че да не се компрометира за 7 месеца. Естествените процеси вървят. Те умишлено това го правят. Давам им съвет – след като е невъзможно да се стои и има нарушения. Средствата по всеки лот са с банкова гаранция. Предявяват искания в съда, дават им гаранцията и прибират парите – в чували, в сакове, в каквото искат“, каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че подобни изказвания малко повече от седмица преди изборите са откровена политическа атака:

„Отново ни превръщат в компромат. Аз банка нямам. Не съм имал и сега съм си наел адвокат и ще си заведа дело. Не може някакъв човек, който през тези години ме е срещнал, казвал ми е добър ден, след това да бъде държан отговорен. Не мога да повярвам, че дни преди избори има такава политическа атака срещу една партия. ГЕРБ е от 12-13 години, преди това как е било? Все едно ги няма. Наредили се там около Радев… Нито ще ни уплашат, нито през бой не сме минали“, каза още Бойко Борисов.

Той цитира и данни на Европейската банка за възстановяване и развитие, която понижава прогнозите си за икономическия растеж само на България сред всички останали държави от Източна Европа и Западните Балкани.

„Това е поредната институция, която отчита влошаване на макроикономическите показатели на България. А помните по времето на нашето управление рейтингите се вдигат всеки път. После да не се сравняваме другите, защото вече късно. Растежът който прогнозира е по-нискък спрямо Румъния и Гърция. За Гърция – 7%, Румъния – 7,8%. Това ни донесе Радев“, заяви Борисов.

Той отново разкритикува действията на служебния кабинет за теглене на милиарди държавен дълг:

„А колко дни подред питам къде са парите 1,8 млрд нов дълг плюс 500-600 млн., които бяха взели, стават милиарди за един месец. Къде отидоха? Вчера излезе постановлението на МС. Искам да питам как 50 млн. са раздадени на общините – 59% на червените или на независими кметове, подкрепили Радев. Каня всички, които твърдяха, че от прозореца на джипа съм раздавал милиони – сега те го правят същото. Значи не е лош модела“, каза Борисов.

И допълни:

„Всяка година се разхвърлят пари по общините, за да се печелят избори. Сега когато го направиха същото не ви ли е интересно на вас? Искам с един аршин да се мери“, категоричен беше бившият премиер.

Той обяви, че срещу симпатизанти на ГЕРБ продължава да се оказва полицейски тормоз.

„В момента репресията е страхотна. Вървят по къщите и прибират човек по човек, уж ги предупреждават. Докога така?“, попита той.

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев обясни, че въпросът защо не се строи „Хемус“ с европейски средства, той разкри, че от Европа се дават около 1 млрд. за пътища, а проектите у нас са за 8 млрд. лв. „Как с 1 млрд. да се построят обекти, които струват 8?”, попита Дончев.

„Авансът не са подарени пари. Те са обезпечени от този, който дава аванса.

„Предвид това, което се случи, искам да припомня нещо. Служебното правителство трябва да организира изборите, а не да участва в тях. А ние имаме служебно правителство, което е пряк участник в изборния процес, а преди няколко седмици една част се отцепи и участва директно в изборите. Такова чудо не сме виждали“, заяви Дончев.

„Очевидно социологическите проучвания и фактът, че кризите, които предизвикаха кабинетите на Румен Радев, притесняват изключително много кукловода Радев както и неговите проксита”, каза от своя страна Даниел Митов.

„Заниманията с клевети няма да доведе до нищо добро. Гледахме го на предишните избори, в предишните парламенти – пълен провал.

Сега действат по идентичен начин. Когато обаче се нарушават човешки права, прибягват се до всякакви методи, за да се манипулират изборите…

Чудя се къде са демократите, освен че са готови да управляват с БСП и да подкрепят задкулисно Радев. Аз не виждам защо те не реагират, че се нарушават права на гражданите и че МВР участва пряко в манипулациите в изборите?”.

- реклама -