Борисов, Путин, Ердоган , Вучич Турски поток

Гледайте на живо: Борисов, Путин, Ердоган и Вучич се събраха за тържествената церемония по откриване на газопровода „Турски поток“

Започна тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“.

Това предаде специалният пратеник на Flashnews Петрина Василева.

В нея взимат участие руският президент Владимир Путин, турският му колега Реджеп Тайип Ердоган, премиерът Бойко Борисов, сръбският президент Александър Вучич, Алексей Милер – главен изпълнителен директор на „Газпром“ Фатих Дьонмез – министър на енергетиката и природните ресурси на Република Турция и много други официални лица.

Проектът „Турски поток“ свързва директно Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция.

Дължината на морския участък на „Турски поток“ е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Каякьой в Турция. Максималната дълбочина на тръбите е до 2 200 м. във водите на Черно море. Морският участък на този проект е най-голямата система, полагана на такава дълбочина – 2 200 м. Капацитетът на двете тръби, които ще достигнат до сухопътния участък, е 31,5 милиарда кубически метра природен газ на годишна база. От приемния терминал при Каякьой в Турция една от двете подземни тръби на сушата се свързва със съществуващата газопреносна система на Република Турция при Люлебургаз.

Другата тръба продължава през територията на Турция до границата с България.

Сухопътният участък на територията на Турция от терминала в Каякьой до границата с България е с дължина 142 км.

В момента на наша територия се работи в следните участъци:

– от кранов възел Борислав до кранов възел Горни Дъбник, който е с дължина 57,4 км и е разположен на територията на област Плевен – общинa Пордим; област Ловеч – община Ловеч; област Плевен – общини Плевен и Долни Дъбник.

Във временните бази са доставени всички необходими тръби за участъка – 4 736 броя тръби, почистен е 69 % от хумуса от сервитута на газопровода, което е 39,8 км, разнесени по трасето са 10 % от тръбите, което е 5,6 км, заварени са 6 % от тръбите, което е 3,3 км; – от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци, който е с дължина 45,2 км и е разположен на територията на област Плевен – общини Долни Дъбник, Искър, Долна Митрополия и Кнежа; област Враца – община Оряхово.

Във временните бази са доставени всички необходими тръби за участъка – 3 748 броя; отнет е 93 % от хумуса от сервитута на газопровода, което е 41,8 км, разнесени по трасето са 86 % от тръбите, което е 38,6 км, заварени са 77 % от тръбите, което е 34,8 км; – от кранов възел Селановци до кранов възел Вълчедръм, който е с дължина 47,1 км и е разположен на територията на област Враца – общини Оряхово; Мизия и Козлодуй, област Монтана – община Вълчедръм.

Във временните бази са доставени всички необходими тръби за участъка – 3 942 броя тръби, отнет е 99 % от хумуса, което е 46,85 км, разнесени по трасето са 51 % от тръбите, което е 24,1 км. Общо са доставени във временните строителни бази – 18 385 броя тръби или 220,62 км. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 128,45 км.

Общо разнесени тръби по трасето – 68,3 км, от които са заварени 38,1 км.

На 03.10.2019 г. е сключен договора за изграждане на двете компресорни станции по трасето на газопровода – КС „Расово“ и КС „Нова Провадия“. Изградени и въведени в експлоатация за Газизмервателната станция „Странджа“ и 11 км от българо – турската граница.

 

- реклама -