Струмица

Борисов призова от Струмица балканските лидери да загърбят историческите различия в името на просперитета на хората

Коридор №8 ще свърже Европа с Азия, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция с македонския си колега Зоран Заев.

Премиерът сравни Коридор 8, който свързва България и Македония, с пълноводна река, по която ще преминават стоки и хора.

„Нашата политика е политика на присъединяване, защото това води до инвестиции и по-високи доходи. Хората искат да пътуват и да правят бизнес, ние трябва да им осигурим това… Там където се строи, не се воюва“, подчерта българският премиер, говорейки за транспортната свързаност на Балканите.

Той заяви, че сега е моментът да се използва българското председателство и темата Западни Балкани да се държи във вниманието на всички колеги от Европа и да се придвижи.

„На Балканите трябва да се пазим от думи като нова епоха и исторически. Трябва повече скромност. Трябва да забравим и за Велика Албания, Велика Сърбия, Велика Гърция… Колкото сме по-малко велики, толкова по-бързо ще направим, така че нашите доходи да достигнат тези в Западна Европа“, каза Борисов.

„Нашата политика не е насочена срещу трети страни, а точно обратното – всички на Балканите да получим по-равно. Затова еднакво важно за нас е нашите приятели от Македония, Албания, Черна гора и Сърбия по-бързо да се присъединят към ЕС, да няма черни петна в региона“, подчерта Борисов и добави: „Тайната на стоплянето на отношенията между България и Македония е работа, скромност, без гръмки исторически фрази. Върнем ли се на тема история приключва бъдещето“.

 

Премиерът Борисов се обяви в подкрепа на общата работа между Българската и Македонската православни църкви

„Ние не се месим в работата на църквата, но истински ще сме щастливи двете църкви да работят заедно в името на добруването на двата народа“, каза той.

- реклама -