Борисов конференция Европа сигурност

Борисов призова: Бой по корупцията! – ВИДЕО

Борисов: Ако искаме да сме на първа скорост, трябва да се атакува чакалнята на еврозоната и бой по корупцията

Ако искаме да сме на първа скорост, трябва да се атакува чакалнята на еврозоната и бой по корупцията. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на разисквания по питане на лидера на БСП Корнелия Нинова към него относно Бялата книга за развитието на Европа, предложена от председателя на ЕК.

„Когато излезеш и кажеш: благодарение на нас МС прие решение, все едно без вас нямаше да го приемем, тонът на дебатът става друг и дебат няма да има. В петък дадохме пример в Стара Загора – как когато видим един сериозен проблем, който е безспорен, трябват над 1 млрд. евро за пречиствателни станции”, обърна се Борисов към БСП. „Затова няма смисъл да ни провокирате и да отговаряме по същия начин. А смисъл има, че през последните няколко дни не сме се спрели”, посочи премиерът.

„Имаше и Бяла книга на времето в НДСВ, мисля. Тази Бяла книга дава теми за размисъл. Тя няма никакъв реален ефект върху нас. Много държави, особено по-мощните, които се сърдят на тези, които не приемат мигранти, а приемат иначе милиарди евро от фондовете, търсят да излязат от кохезия. Благодарение на България, в Римската декларация се вкара кохезията. Благодаря на президента Радев, за което. Кохезията е жизненоважна за нас”, заяви Бойко Борисов.

„Да си хабим времето сега какво пише в Бялата книга и кой вариант, не е важно днес.

Няма да стане нито един от тези варианти. Ми, хората си пишат. Затова дадох пример – има бели книги за едно, не знам дали и ние не писахме в ГЕРБ Бяла книга в един от опозиционните мандати. Може и ние да сме писали. Нищо лошо. Но истината е, че си зависи от самите държави. Ако искаме да сме на първа скорост, трябва да се атакува чакалнята на еврозоната, бой по корупцията, реформите. Всичко това, което правим. Кохезионната политика да се развива, свързаността на региона да се развие и тогава ще сме на първа скорост. Зависи си от нас”, изтъкна премиерът.

„Ако не искаме да се движим на първа скорост, другите не са ни длъжни. Ние сега бихме ли спрели заради Македония или Черна гора, или Босна? България ще стои на това ниво и ще чака? Няма да го направим, но им казваме – работете бързо, правете бързо реформи да ни достигнете, ще ви помагаме да ни достигнете, но не ни забавяйте нас”, каза Борисов.

Той подчерта, че председателството не е да изземеш властта на ЕС, а да синхронизираш дейността на страните-членки. „Брекзит ще е тежък процес”, допълни премиерът.

Борисов отговори на реплика на Елена Йончева от БСП, която подчерта, че е важна европейската отбранителна сила и интеграцията на Западните Балкани

„Така или иначе има засилен интерес към Западните Балкани. Най-сетне Берлинският процес, след четири заседания къде ли не, стартира. Има реален шанс Берлинският процес да стане реалност на Балканите. Има много интереси. На газовия и петролен конгрес ги видяхме и от страна на Турция, конфликтът, който се заражда кипърския за голямото находище на газ между Турция и Гърция, който не е никак безобиден. От другата страна конфликтът Украйна-Русия. След разговорите в Истанбул и днес с г-н Борхард по нашия газов хъб. Не само да не ни заобикалят, но следствие на тези конфликти, може да станем регионалният център и да си върнем позициите”, посочи Борисов.

Той отбеляза, от друга страна, че нямало логика да нямаме европейски въоръжени сили. „За да ги няма има други лостове, които действат. Но все повече държави започват да си дават сметка. В последната една седмица Турция взе решение да прави самолетоносач, няколко дни преди това Великобритания пусна самолетоносач, завчера Германия и Франция взеха решение за самолетоносач. Един самолетоносач е минимум 60 млрд. евро само в региона. Военните да ни кажат всъщност от кой се пазим и с кой ще воюваме, защото и в Кипър сега НАТО не е сега, няма да го казвам, че ще излезе като заглавие…НАТО е хубаво нещо, ние сме НАТО-вски страни, но Европа си има едно на ум”, посочи Бойко Борисов.

„Колкото повече говорим за европейските въоръжени сили, ние самите да имаме своята отбранителна мощ, обикновено 2 години е периодът на осмисляне, ще видите, че след това ще стане като с бежанската вълна. Имаме всички гаранции на колегите в Турция. Факт е, че натискът е почти нулев и не очаквам изненади от там. В пика, когато трябва да има най-много мигранти, виждате – един, трима, преди седмица – по-голяма група, турците се заеха. С гърците работим добре”, обясни премиерът.

Борисов обясни и защо не пътува със „Спартан“-а

„Известен съм с моята скромност и ми става неудобно като говоря. Тези два дни положих големи усилия. Пътувах със „Спартан”, както вие обичате. Той пътува бавно и е топло, и бръмчи много. За един път става, но по принцип… Затова се наложи по нощите да пътуваме през Триест до Солун“ – допълни министър-председателят.

- реклама -